Aggodalommal készülnek a nagyünnepekre a haredi közösségek

A haredi közösségekben az elmúlt napokban jelentősen megugrott a fertőzések száma, miután kezdetben úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma már maga mögött hagyta az ultraortodox városokat — írja az Israel Hayom.

Vasárnap délelőtt — a „narancssárga” jelzésű Beitar Ilit kivételével — Izrael összes haredi városát vörös járványügyi kóddal jelölték meg, közülük néhány a legtöbb diagnosztizált esetet tartalmazó országos lista élmezőnyébe került.

A pozitív tesztek aránya viszonylag magas a haredi közösség minden településén. Az észak-izraeli Rechasimban a pozitív tesztek aránya 21%, magasabb, mint bármely más izraeli városban. Eladban a fertőzések aránya 15%, Kiryat Yearimben 14%, Bnei Brakban és Kfar Chabadban pedig 13% volt.

A magas halálozási arány ellenére a haredi iskolák továbbra is nyitva tartanak. Eközben akadozik a szerológiai vizsgálati rendszer indulása, melyet az Egészségügyi Minisztérium próbál bevezetni. A hétvégén a haredi közösségek 250 000 diákjából 40 000 diákot sikerült letesztelni.

Haredi vezetők az elmúlt napokban dühösen reagáltak a kormányzati intézkedésekre, mivel az oltási akciót későn indították el az iskolákban, valamint késlekednek a közelgő ünnepi időszakra és az umáni zarándoklatra vonatkozó biztonsági rendszabályok kihirdetésével. Ezenkívül a több ezer haredi diák tesztelésére tett kísérlet is jelentős indulatokat váltott ki.

„Maga őrült, eretnek” – haredi rabbi kirúgta az oltásellenes diákot

Ben Zion Mutzafi rabbi, a COVID-19 szabályok betartását sürgető vezető haredi vallási vezető később annyit tett hozzá, hogy „nincs értelme az ilyen emberekkel beszélni”.