„Maga őrült, eretnek” – haredi rabbi kirúgta az oltásellenes diákot

Ben Zion Mutzafi, vezető ultraortodox rabbi vasárnap este kirúgott egy előadásán részt vevő férfit, mert a férfi ellenezte a COVID-19 vakcinát — írja a Times of Israel.

Az incidensről készült videofelvételen, amelyet a Kikar HaShabbat nevű haredi hírportál tett közzé kedden, látható, amint a rabbi többször is „őrültnek” és „gonosznak” nevezi a férfit. Később azt mondta, hogy kiáll a kijelentései mellett.

Miután az oltásellenes diák hangoztatni kezdte a vakcina-ellenes véleményét, Mutzafi, aki az év elején minden követőjének elrendelte, hogy vegye fel az oltást, láthatóan felemelte a hangját: „Több mint 6.500 ember halt meg, hagyjátok abba a mellébeszélést! Menjetek, takarodjatok innen, őrültek vagytok”.

A férfi folytatta a tiltakozást, a rabbi pedig folytatta a válaszát. „Maga őrült, őrültnek nyilvánítom magát – tűnjön innen” – mondta. „Nem engedem, hogy beszélj, maga eretnek, gonosz!”.

Az eset egy jeruzsálemi zsinagógában történt.

Kedden Mutzafi a 12-es csatorna híradójának elmondta, hogyan kezdődött az incidens: „Hirtelen félbeszakított, és elkezdett vadul kiabálni, ordibálni. Tudom, hogy az ilyen emberekkel nincs értelme beszélgetni, ezért megkértem, hogy fogja be. Nem fogta be, és folytatta az üvöltözést. Mondtam neki, hogy nincs joga beszélni, mert nem ez volt a vita témája.

„Néhány olyan néven neveztem, amit megérdemel”.

Mutzafi elmondta, hogy az óráin kívül is találkozott oltásellenes hangulattal, és azt mondta, hogy ez azért volt, mert aktívan kiállt a vakcina mellett.

„Sajnálom azokat, akik ezt a tűzvészt okozzák” – tette hozzá. „Át kell ölelnünk és közelebb kell hoznunk őket, de ők pletykákat terjesztenek… A sci-fi ma itt van, ebben a közösségben”.

A Kikar HaShabbat, ultraortodox hírportál szerint Naftali Bennett miniszterelnök szerdán beszélt Mutzafival, és dicsérte őt, amiért elítélte az oltásellenzőket. Állítólag azt is hangsúlyozta, hogy a rabbik felhívják a lakosságot a COVID elleni védőoltásra.

A 75 éves Mutzafi az egyik legfőbb szefárd haredi szellemi vezető. A járvány során, amikor az ultraortodox közösség egyes tagjai többször szembeszegültek az egészségügyi előírásoknak, ő volt az egyik legjelentősebb hangadó, aki a szabályok szigorú betartását sürgette.

Egy évvel ezelőtt bírálta azokat, akik nem viseltek arcmaszkot azt állítva, hogy megsértették a gyilkosság elkövetésének bibliai tilalmát. Megvédte a zsidó fesztiválokon bevezetett szigorú korlátozásokat is, miközben azzal vádolták, hogy azok az ultraortodoxok ellen irányulnak, mondván, hogy ezek célja az életek megmentése.

A közelgő nagyünnepek előtt Mutzafi kedden azt mondta, hogy ismét be fog tartani minden szabályt, amelyet bevezetnek.

Mia, az első izraeli baba, aki Dubajban született

A kislány születése pár nappal azután történt, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Izrael megünnepelte a történelmi Ábrahám-egyezmény első évfordulóját.