Mia, az első izraeli baba, aki Dubajban született

Mia édesapja, Ilan Sztulman Starosta, Izrael dubaji főkonzulja vasárnap a LinkedIn-en tette közzé az örömhírt – írja a Khaleej Times.

A kislány születése pár nappal azután történt, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Izrael megünnepelte a történelmi Ábrahám-egyezmény első évfordulóját. A két ország közötti kapcsolatok és a kétoldalú kereskedelem virágzik a békemegállapodás egy évvel ezelőtti bejelentése óta.

A Khaleej Timesnak adott interjújában Sztulman azt mondta:

„Nagyon izgatott vagyok, hogy részese lehetek ennek a történelmi pillanatnak. Ő az első izraeli diplomata újszülöttje itt Dubajban. Izgalmas hír, mivel egybeesik az Ábrahám-egyezmény egyéves évfordulójával. A két nemzet üzleti és stratégiai érdekek terén közeledik egymáshoz, és most már a való életben is. Az, hogy egy baba itt születik egy kórházban, mint bárki más, szimbolizálja azt a szorosabb kapcsolatot, amelyet a két ország épít”.

A diplomata ezután méltatta a két ország között kiépülő kapcsolatokat, és azt mondta:

„A két országnak vannak hasonlóságai és különbségei is, amelyek kiegészíthetik egymást. Izrael nagyon jó bizonyos területeken; az Egyesült Arab Emírségek is az. Együtt sokkal többet tudunk elérni, és ez már számos területen meg is történt. Vannak diákok az Emirátusokból, akik Izraelbe mennek tanulni. Sok vállalat telepedik le itt és Izraelben. Mi még csak most kezdtük.”

Izrael diplomáciai képviseletéről pedig az Egyesült Arab Emírségekben Sztulman elmondta:

„Csak két diplomáciai képviseletünk van itt, de nagyon kevés emberrel, mert néhány hónappal ezelőttig nem volt kormányunk (Izraelben). Tehát nem volt jóváhagyásunk. Ez hamarosan megváltozik. A következő hónapokban szerintem még lenyűgözőbb eredményeket fogunk látni”.

Egyéves az Ábrahám-egyezmény

Az Egyesül Államok külügyminisztériuma gratulált Izraelnek és az Egyesült Arab Emírségeknek „a békésebb és virágzóbb régió érdekében tett erőfeszítéseikhez”.