Megbüntettek egy üzletet, amiért nem engedték be biológiailag férfi dolgozójukat a női mosdóba

Az amerikai Hobby Lobby üzletláncnak 220 ezer dollárt kell fizetnie, amiért nem engedték, hogy magát nőként azonosító dolgozójuk a női mosdót használja. 

Egy állami bíróság 220 ezer dollár kártérítés kifizetésére szólította fel a Hobby Lobby barkácsáruházat, amiért egy transz alkalmazottnak nem engedték meg, hogy a női mosdót használja – számolt be a Christian Post.

A bíróság szerint az üzlet megsértette Illinois állam emberi jogi törvényeit azzal, hogy nem tartották tiszteletben a gender identitását és ezzel érzelmileg megbántották a sértettet.

A döntés megerősítette az állam Emberi Jogi Bizottságának korábbi döntését.

Az üzletlánc tulajdonosa a Green család, amely nyíltan hirdeti keresztény értékrendjét, amelynek következtében gyakran válik aktivisták célpontjává.

A pert benyújtó alkalmazott már 1998 óta dolgozott az üzletben. Maggie Sommerville 2010-ben hivatalosan is befejezte három éven át tartó nemi átalakulását és ekkor hivatalosan is nőként kezdett élni. Az üzletlánc alkalmazkodott Sommerville új identitásához a hivatalos papírokon, de a női mosdót nem engedték, hogy használhassa a többi alkalmazottra való tekintettel. A bolt még egy uniszex mosdót is elhelyezett, hogy az alkalmazottuknak legyen hova mennie, de még ez sem volt elég.

Sommerville állítása szerint mentálisan megviselte őt, hogy nem járhat a női wc-re és ebben a bíróság is egyetértett vele.

A demokraták jelenleg is dolgoznak egy LMBTQ törvénytervezeten, az Equality Act-en, amely a hasonló eseteket még könnyebben perelhetővé tenné.

Nőnek vallotta magát, ezért áthelyezték a női börtönbe, ahol teherbe ejtette a cellatársát

Kaliforniában januárban lépett hatályba az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy férfiak nőként azonosítva magukat női börtönbe kerüljenek – még akkor is, ha nők elleni erőszakért ültek.