Izrael-ellenes szélsőbaloldali szervezet rendezvényén vett részt Karácsony Gergely

Az esetről Jámbor András, a Mérce szélsőbaloldali portál volt főszerkesztője, jelenleg ellenzéki előválasztási jelölt közölt bejegyzést Facebook-oldalán.

Jámbor ezt írta:

„Karácsony Gergelyel a Szikra Mozgalom nyári táborában. Nehéz volt moderálni a beszélgetésben egy ekkora lendületben lévő miniszterelnökjelöltet. A ma este után csak annyit tudok mondani: 2022-ben győzni fogunk!”

Mint emlékezetes, a Szikra Mozgalom az a szélsőbaloldali szervezet, mely Jámbort is indítja, s mely az idén májusi gázai-izraeli konfliktust során egyértelműen Izraelt okolta az erőszak eszkalációjáért, nem pedig a Hamász dzsihadista terrorszervezetet. (Erről itt írtunk).

Maga Jámbor sem ismeretlen az anticionista, Izrael-ellenes körökben, ő korábban a Mérce főszerkesztője volt.

A Tett és Védelem Alapítvány 2018-ban szemlézte a Mérce Izraelről szóló híreit, amikor még Jámbor András volt a főszerkesztő.

A TEV így írt cikkében:

„(Egy Mérce-cikk) az izraeli kormánypártokat »fanatikusoknak« nevezte, ám itt nem állt meg: szerinte Izrael létrejötte óta »a képviseleti demokrácia kulisszái mögött egy militarista rezsim uralkodik«, korábbi miniszterelnökei – így Menachem Begin vagy Jichak Shamir – »terroristák« voltak, és 1967 óta pedig »etnikai tisztogatást« folytat az ország. Vázsonyi azt is felveti, hogy Netanjahut nemzetközi bíróság elé lehetne citálni menekültek »deportálásáért«, ártatlan civilek »meggyilkolásáért« és »népirtó« idegen kormányokkal való kereskedelemért és »illegális földfoglalásért«.”

A Mérce főszerkesztőjét a Kibic megszólaltatta a TEV-elemzés megjelenését követően, akkor Jámbor nem vitatta az idézetek pontosságát, viszont tagadta, hogy lapja „az antiszemitizmus határmezsgyéjén táncolna”.

Az Ezalanyeg.hu ellenzéki portál szerint egyébként Jámbor 2020 februárjában a budapesti Városháza alkalmazottja lett, ahol Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes munkáját segíti, azóta nem jelent meg olyan hír, hogy ezt az állását elhagyta volna.

Karácsony Gergely pedig nem először kampányol antiszemiták oldalán, tavaly októberben személyesen ment le szelfizni Bíró László jobbikos politikussal a borsodi előválasztáson, aki korábban az ortodox zsidókat „tetűhintásoknak”, Budapestet pedig „Judapestnek” nevezte.

Szélsőbaloldali, anticionista képviselő is bejuthat 2022-ben az országgyűlésbe

Jámbor András jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki jelölt választókerületében, Karácsony Gergely is mellette kampányol.