Az idei év legnagyobb szabású zsidó programjának ígérkezik a Zsinagógák Hete

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén a Zsinagógák Hete elnevezésű nagyszabású eseménysorozattal vezeti fel az őszi zsidó ünnepeket.  Augusztus 27-től szeptember 5-ig az érdeklődőket kulturális, szórakoztató és hitéleti programok széles választéka várja: zsinagógák ünnepélyes újranyitásától, egy színházi ősbemutatón át az immár hagyományos Sóletfesztiválig, amelynek színpadán idén olyan nemzetközi sztárok is fellépnek, mint Alex Clare, vagy Nissim Black, a zsidó vallású, afroamerikai rapper — áll az EMIH közleményében.

Az idén szeptember 6-án beköszöntő zsidó újév, a Ros Hásáná előtti két hétvégét magába foglaló Zsinagógák Hete ünnepségsorozata nem csak a zsidó közösség számára kínál vonzó programokat. Míg a felütés – Terézváros évtizedekkel ezelőtt bezárt, parányi zsinagógájának ünnepélyes újranyitása a Vörösmarty utcában – a tradicionális zsidó közösség tagjainak nyújt majd felemelő spirituális élményt, a 29-én, vasárnap megrendezésre kerülő egésznapos Sóletfesztivál családi programjai a legszélesebb közönség érdeklődésére tarthatnak számot. A különféle receptek szerint készült sóletek köré szerveződő esemény idén az Újbudai Parkszínpadon lesz, ahol este két igazi nemzetközi sztár lép fel. Nissim Black, az amerikai haszid zsidó rapper először ad koncertet Magyarországon, de a Sziget Fesztiválról is ismerős Alex Clare londoni születésű soul énekes-dalszerző produkciója is csemegének ígérkezik.

A Zsinagógák Hete ünnepségsorozatának részletes programja a www.zsinagogakhete.hu honlapon tanulmányozható, de az események közül feltétlenül kiemelendő a Bocskai úti zsinagóga újranyitása. A főváros második világháború előtt utolsóként átadott, egykor impozáns, ezer fő befogadására képes zsinagógája a háború után gyülekezet nélkül maradt, majd a hatvanas évek második felében jelentősen átalakították, és a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) székházaként volt ismert. Az EMIH az épület 3. emeletén alakította ki újra a történelmi imateret, amelynek ünnepélyes megnyitója augusztus 29-én lesz.

Idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját Budapest legrégebbi zsinagógája, a Köves Slomó által vezetett Óbudai zsinagóga. Budapest egyik legaktívabb és leglátogatottabb vallási és közösségi központja szeptember 2-án az ez alkalomra meghirdetett pályázat győztes színművének előadásával tiszteleg a bicentenárium előtt. Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című egyfelvonását Fodor Orsolya rendezi.

A Zsinagógák Hete ünnepségsorozat záróeseménye az utóbbi hónapok során átalakított és jelentősen kibővített újlipótvárosi ZSILIP megnyitójához kapcsolódó családi nap lesz szeptember 5-én.

Nemzetközi szupersztárok a Zsinagógák Hetén

Alex Claire és a hászid-rapper Nissim Black is fellép az Újbudai Parkszínpadon.