Vizsgálatot indítottak a Moszad volt vezetője ellen

Az izraeli rendőrség több ügyben is vizsgálja a Moszad volt igazgatójának, Joszí Cohennek a szerepét – jelentette a 13-as csatorna vasárnap.

Az Avichai Mandelblit főügyész és a rendőrség által indított vizsgálat nem feltétlenül jelenti azt, hogy büntetőeljárás is indul. Gyakran járnak el így egy-egy kényes ügy kivizsgálásakor magas rangú közszereplők esetében, amikor a főügyész inkább nem indítana teljes körű, nyilvános vizsgálatot, hacsak a bizonyítékok nem teszik szükségessé.

Ebben a szakaszban Cohent nem hallgathatják még ki, de tanúként beidézhetik.

A vizsgálat egyébként Cohen lányának egy 20 ezer dolláros nászajándékával kapcsolatos, amelyet James Packer ausztrál milliárdos adott.

A körülményeket figyelembe véve a teljes körű büntetőjogi-eljárás esélye csekély, hacsak a vizsgálat nem tár fel valamilyen ellenszolgáltatást Packer részére.

Cohent akkoriban a Moszad egyik ügyvédje tájékoztatta arról, hogy az ajándék elfogadása megengedett. Később visszaadta a pénzt, amikor a kérdés vitatottá vált.

Cohen elmondta, hogy sajnálja, hogy ő és a lánya elfogadta az ajándékot, de annak fényében, hogy Packer milyen gazdag volt, és mivel nem volt szó ellenszolgáltatásról, akkoriban nem gondolta, hogy ez problémás lenne.

Cohen elmondása szerint számos vezető izraeli jobb- és baloldali tisztségviselő közel áll az Izraelt hosszú ideje Izraelt támogató Packerhez.

Volt iráni védelmi miniszter: A Moszad behatolt a rezsimbe

Az Iszlám Köztársaság számos magas rangú tisztviselője része az izraeli összeesküvésnek – állítja Ali Younesi.