Lengyelország felülvizsgálja az izraeli tanulmányi utakat, mondván, hogy azok gyűlöletet szítanak az országgal szemben

Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn kijelentette, hogy az ország újra megvizsgálja az izraeli fiatalok által szervezett tanulmányi kirándulásokat, mivel azok állítólag gyűlöletet szítanak Lengyelországgal szemben – írja a The Algemeiner.

„Az Izraelből Lengyelországba irányuló tanulmányutak úgy zajlanak, hogy közben a Lengyelországgal szembeni gyűlölet is néha beszivárog a fiatalok tudatába. Alaposan meg fogjuk vizsgálni a kérdést, mert egyértelmű, hogy a mód, ahogyan ezek az utak zajlanak, nem helyes”

– mondta Jabłoński.

A lengyel média szerint a politikus azzal vádolta Izraelt, hogy az „antipolonizmust”, vagyis a lengyelekkel, mint etnikai csoporttal, valamint a lengyel állammal és kultúrával szembeni előítéleteket táplálja.

Andrzej Duda lengyel elnök szombaton aláírta azt a törvényt, amelyet a hét elején fogadott el a lengyel parlament, és amely súlyosan korlátozza a zsidók lehetőségeit, hogy visszakapják a náci német megszállók által elkobzott vagy a háború utáni kommunista vezetők által visszatartott vagyont.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök „szégyenletes döntésnek és a holokauszt emlékének gyalázatos megvetésének” nevezte a törvény aláírását.

Hogyan viszonyuljunk a lengyel nacionalizmushoz?

Mértékletességre int a lengyel-izraeli történelmi vita kapcsán Manfred Gerstenfeld antiszemitizmus-szakértő az Algemeiner hasábjain.