Társaikat küldték a halálba? Új könyv a varsói gettórendőrségről

Katarzyna Person lengyel történész első kézből származó beszámolókat idéz, hogy feltárja azt a sivár valóságot, amely megteremtette a terepet a hírhedt zsidó rendőrség létrehozásához – írja a Times of Israel.

A betegségektől és éhségtől már szenvedő varsói gettóban élő zsidókat 1942-ben kezdték összegyűjteni, hogy a treblinkai megsemmisítő táborba deportálják őket. A német hatóságok irányították a műveleteket, de a gettóban lévő zsidó rendőrökre – a hivatalosan Zsidó Rendészeti Szolgálatnak nevezett csoportra – is támaszkodtak a zsidók begyűjtésében.

A holokauszt történetének egy fájdalmas fejezete a megszállt lengyel fővárosban működő zsidó rendőrség története a témája a „Varsói gettórendőrség” című új könyvnek. A „The Jewish Order Service During the Nazi Occupation”, amelyet Katarzyna Person történész írt.

„Ez a téma nagy érzelmeket vált ki, még inkább a háború után” – mondta Person, aki jelenleg a varsói székhelyű Zsidó Történeti Intézetben dolgozik. A The Times of Israelnek adott Zoom interjújában elmondta: „Ez egy olyan téma, amely a háború után összekapcsolta a kollaboránsokat a közösségük ellen a háború alatt elkövetett tetteikkel”.

„Úgy éreztem, hogy erről beszélnünk kell” – mondta. „Senki sem vizsgálta meg igazán alaposan”.

Az először lengyelül megjelent könyvet Zygmunt Nowak-Solinski fordította le angolra, és a Cornell University Press adta ki az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumával (USHMM) partnerségben.

A könyv elsődleges forrásokon, például naplókon és naplóbejegyzéseken alapul. Néhányat a zsidó földalatti mozgalom tagjai írtak, akik látták, amint családjukat a rendőrök akciói tönkreteszik. Másokat maguk a zsidó rendőrök írtak – köztük Stanislaw Adler, aki a háború utáni Lengyelországban politikai vezető pozíciót töltött be, de 1946-ban, a kielcei pogromot követően öngyilkosságot követett el.

A varsói gettóban több mint 1000 személy szolgált a Zsidó Rendészeti Szolgálatban, ahogy a megszállt Európa más náci gettóiban is alakultak hasonló csoportok. Varsóban a zsidó rendőrök a németek legfelsőbb hatalmának feleltek, de a lengyel Kék Rendőrség (a német megszállás után felállított kollaboráns rendőrség – A szerk.) közvetlenebb felügyelete alatt álltak. Eközben hivatalos szerepük az volt, hogy együttműködjenek a Zsidó Tanáccsal, vagyis a Judenrat-tal, amely névlegesen felügyelte a gettót.

„Minden gettóban kicsit más volt a feladatuk” – mondta Person. „Más volt a mód, ahogyan a kék rendőrségnek és a német hatóságoknak feleltek és velük együttműködtek.”

Megjegyezte, hogy „a túlnyomó többség nem rendőr képzettségű volt”.

Más tudósok is méltatták a könyvét, köztük Antony Polonsky, a Brandeis Egyetem emeritus professzora.

„Ez egy nagyszabású tanulmány a zsidó kollaboráció nehéz kérdéséről, és világosan és szenvtelenül foglalkozik az ezzel kapcsolatos összetett erkölcsi kérdésekkel” – írta Polonsky a The Times of Israelnek küldött e-mailben. „Mindenkinek el kellene olvasnia, akit érdekel a lengyelországi holokauszt”.

Mítosz, valóság és az antiszemita elméletek eloszlatása

A Varsóban született Person megérti a téma érzelmi telítettségét.

Bár elmondása szerint a Zsidó Rendészeti Szolgálat létezése „valami igazán eléggé ismert dolog”, hozzátette, hogy „ez is része az antiszemita narratívának az én országomban”.

„Ez az együttműködés szimbóluma. Megpróbálom eloszlatni a mítoszt” – magyarázta Person.

Person munkája a Zsidó Történeti Intézetben a Ringelblum-archívum dokumentumaira összpontosít – a varsói gettóról szóló információk tárházára, amelyet a második világháború alatt titokban állított össze egy csoport, amelynek vezetője a lengyel zsidó Emanuel Ringelblum volt. Az archívumból származó dokumentumokat használta fel forrásanyagként a könyvéhez, amely a második az „Asszimilált zsidók a varsói gettóban, 1940-1943″ után.

Person az archívumot „a varsói gettó és valójában maga a holokauszt legfontosabb tanúvallomásainak” nevezi; egy fontos gyűjtemény, amely összetett, eltérő képet ad a gettó közösségi társadalmi életéről, és megpróbálja megmutatni a teljes igazságot, néha nehéz körülmények között”.

Ebbe beletartozik a Zsidó Rendészeti Szolgálat is. „Az emberek másképp cselekedtek” – mondta. „Ezt meg kell értenünk”.

Amikor 1940-ben először hirdették meg a felhívást a Zsidó Rendszolgálathoz való csatlakozásra, több jelentkező volt, mint betöltendő hely.

„Akkoriban egy évig senkinek sem volt semmiféle állása” – mondta Person. „A varsói gettó hermetikusan le volt zárva. Egy év után a családoknak el kellett tartaniuk [magukat]… Az emberek megpróbáltak segíteni egymásnak, amikor lehetőség adódott arra, hogy megélhetést biztosítsanak maguknak”.

A jelentkezők egy része vallási szemináriumot végzett; jelentős részük jogász volt.

„[A jog] egyike volt azoknak a pozícióknak, amelyekből a háború kitörése óta nem lehetett megélni” – mondta Person. „[A] lényeg az, hogy amikor [a Zsidó Rendészeti Szolgálat] megalakult, senki sem tudta, hogy mi lesz a vége. Senki sem tudott a holokausztról, arról, hogy a gettót be fogják zárni. Senki sem tudta, hogy mi fog történni másfél év múlva”.

A zsidó rendi szolgálat tagjai között voltak olyanok is, akik a hitben születtek, de áttértek a kereszténységre, mint például a varsói zsidó rendőrség későbbi vezetője, Jozef Szmerynski.

„[Szmerynski] nagyon fényes karriert futott be a háború előtt” – mondta Person. „Sok barátja volt. Mindenkit ismert a kék rendőrségen belül.”

Minden zsidó rendőr egyenruhája sapkából, jelvényből és számozott karszalagból állt. Egy gumibot volt náluk – a varsói és más gettókban a zsidó rendőröknek általában tilos volt más fegyvert viselniük.

Bár a felső vezetés fényes egyenruhát viselt, és riksával közlekedett, a rendfenntartók nem kaptak rendszeres fizetést, és a derekuk ugyanattól az éhségtől zsugorodott, amely a túlzsúfolt, betegségekkel fertőzött gettó többi lakosát is sújtotta. Csizmájuk lyukas lett a gyakori gyalogos járőrözéstől a szeméttel borított utcákon, bár néhány tagjuk biciklivel közlekedhetett.

„A korrupció valóban a funkciójuk része volt” – mondta Person. „Hosszú ideig nem adtak bért az alacsony ranglétrán lévő embereknek”.

Mégis, tette hozzá, voltak előnyei: „Hozzáférésük volt bizonyos kiváltságokhoz – ingyenkonyhákhoz, egészségügyi ellátáshoz, a kereskedők befolyásolásához, hogy a gettóban bizonyos dolgokat szerezzenek. Szmerynski [a Zsidó Rendészeti Szolgálat vezetője] kezdettől fogva küzdött a korrupció ellen. Nem volt módja arra, hogy harcoljon ellene.
Megvesztegetéseket fogadtak el. Így maradtak életben”.

A zsidó rendőrségnek kezdetben olyan feladatokat kellett ellátnia, mint a közlekedés ellenőrzése és a fertőző betegségek, például a tífusz és a tuberkulózis elleni megelőző intézkedések végrehajtása. Súlyosabb probléma akkor merült fel, amikor utasítást kaptak arra, hogy gyűjtsék össze zsidó társaikat, hogy kényszermunkatáborokba küldjék őket – ez volt a náci eufemizmus.

„Ezek alapvetően a kínzás helyei voltak, ahol az embereket fizikailag és lelkileg is teljesen tönkre lehetett tenni” – mondta Person. „A [deportált] családnak Varsóban nem volt módja arra, hogy eltartsa magát”.

A még súlyosabb egzisztenciális fenyegetés 1942 tavaszán kezdődött a náci haláltáborok, például Treblinka létrehozásával – és a napi deportálási kvótákkal, amelyeket a zsidó rendőröknek teljesíteniük kellett.

„Varsóban, mint más gettókban, a zsidó rendőrök is szerepet játszottak a deportálásokban” – mondta Person. „A Zsidó Rendőrség tagjai megpróbálták összeterelni az embereket, és elvinni őket oda, ahonnan a legtöbb embert a haláltáborba vitték.”

A kvótákról azt mondta: „Valójában választani kellett a családjuk és gyermekük élete, illetve valaki más gyermeke között. Nem volt kiút.”

Elmondta, hogy „sok olyan emberről tudunk, [akik] kihozták a családjukat a gettóból, majd lemondtak”.

Elszámoltathatóság és elkerülhetetlenség

A könyv azt állítja, hogy mivel a Zsidó Rendészeti Szolgálat segédkezett a deportálásokban, levette a nyomást a német hatóságokról.

Person szerint néhány zsidó hang a gettóból azt állította, hogy a deportálások nem történtek volna meg, ha a Rendészeti Szolgálat megtagadja a részvételt. Szerinte ez „nem igaz”.

„Ennek ellenére megtörtént volna, csak több erőre lett volna szükség, és másképp hajtották volna végre” – mondta. „A deportálások, a holokauszt és a varsói gettó halála megtörtént volna, akár részt vett volna a zsidó rendőrség, akár nem”.

A gettó pusztulása 1943-ban kezdődött a varsói gettófelkeléssel. Valójában volt egy kisebb felkelés, amely januárban zajlott, hónapokkal azelőtt, hogy a második, híresebb felkelés kitört volna az év áprilisában. Ekkor már majdnem egy éve folytak a zsidó rendőrség elleni támadások, ahogy a zsidó földalatti szervezet megerősödött.

Néhány rendőr túlélte a gettó megszűnését, és őrként szolgált a gettó helyébe lépő „műhelyekben”. Ez azonban gyakran csak átmeneti haladéknak bizonyult, mint ahogyan a Judenrat tagjainak esetében is.

„Tudjuk, hogy a műhelyeket ugyanúgy deportálták” – magyarázta Person. „A zsidótanács tagjainak, a zsidó rendőrség tagjainak azt mondták, hogy őket nem deportálják. Ez nem így történt”.

Néhány rendőr elmenekült a gettóból. De a háború után sokan nem tudtak elmenekülni a társvallásúak elől, akik dokumentálták tetteiket, és zsidó becsületbíróság elé állították őket. Lengyelországban belső közösségi pereket folytattak, mielőtt a jelenség elterjedt volna Ausztriában, Németországban, sőt az 1950-es években az újonnan függetlenné vált Izrael államban is.

„[Alapvetően] egész Európában” – mondta Person – „ez a hely… az igazság keresésének a helye lett azokkal szemben, akik bűnrészesek voltak”, beleértve nemcsak a volt rendőröket, hanem a volt Judenrat-tagokat is.

Person megjegyezte, hogy „manapság sok tudományos figyelem irányul a háború utáni perekre”.

Ami a könyvét illeti, „nagyon örülök, hogy elég széles körben olvassák” – mondta. „Remélhetőleg ez egy kicsit összetettebb képet eredményez… Tényleg az a célom, hogy [bemutassam] az ilyen döntések összetettségét, a lehető legtöbb dimenzióból perspektívát nyújtani ezeknek az embereknek”.

Milyen szerepük volt a zsidó rendőröknek a holokausztban?

Különleges helyzetét megannyi magyar-zsidó rendőr társainak segítésére igyekezett felhasználni.