Kutatás: a szarvasok 40%-a hordoz COVID-antitesteket

Egy tanulmány szerint SARS-CoV-2 antitesteket találtak négy amerikai állam szarvasainak 40%-ában, ami arra utal, hogy ezeken a területeken a szarvasok ki voltak téve a vírusnak – írja a Jerusalem Post.

A SARS-CoV-2 antitestek a négy amerikai államban élő fehér farkú szarvasok 40%-ában vannak jelen – állítja egy új tanulmány, amely arra utal, hogy ezeken a területeken a szarvasok ki voltak téve a vírusnak.

A tanulmányt még nem lektorálták szakértők.

A szarvasokat azért választották, mert gyakran a városi területek közvetlen közelében vannak, és rendelkeznek az ACE2 nevű receptorral is, ami kell ahhoz, hogy a vírus belépjen az emberi testbe.

A tanulmányt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Állat- és Növényegészségügyi Ellenőrző Szolgálatának (USDA) részét képező National Wildlife Research Center kutatói végezték.

A kutatók 385, Pennsylvaniából, Michiganből, Illinoisból és New Yorkból származó fehérfarkú szarvasból vett mintát elemeztek. A 154 szarvasból közel 40%-ban SARS-CoV-2 antitesteket találtak.

Az antitestek első nyomai 2020 januárjában jelentek meg, ami a vírus USA-ba történő elterjedésének kezdetének felelt meg.

Az antitestek jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szarvas elkapta a vírust, vagy hogy átadhatta az embereknek.

Ennek meghatározásához további vizsgálatokat kell végezni a vírusos RNS keresésére.

Ennek ellenére a kutatók azt javasolják, hogy tegyenek további óvintézkedéseket a vadon élő állatok megérintése vagy közeledése ellen.

A kutatókat az is aggasztja, hogy ha a vírust valóban megtalálják a szarvas szervezetében, az új mutációk kialakulásához vezethet, amelyek visszajuthatnak az emberekhez.

A SARS-CoV-2 több házi és vadon élő állatfajt is megfertőzhet, de az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) egyelőre nem végzett széles körű vadon élő állatok tesztelését, pontos adatok és tudományos kutatások hiányában.

A Philadelphia Inquiry szerint az eddig végzett vizsgálatok kimutatták, hogy néhány apró emlős, például egerek elkaphatják a vírust, és egyesek, mint a nyérc, megfertőzhetik az embert. Más, hasonló körülmények között élő fajok azonban nem tudták elterjeszteni a vírust.

A szakértők által végzett lektorálás után a tanulmány további hasonló jellegű kutatásokat ösztönözhet, amelyek szélesíthetik a tudósok ismereteit a vírusról – remélik a kutatók.

Koronavírus: már a háziállatok beoltása következhet?

Vannak, akik szerint az állatokban kialakuló mutációkkal is fontos számolni a jövőben.