Koronavírus: már a háziállatok beoltása következhet?

Vannak, akik szerint az állatokban kialakuló mutációkkal is fontos számolni a jövőben.

Első hallásra meglepő ötletnek tűnhet a háziállatok koronavírus elleni vakcinával történő beoltása – ismeri el a The Jerusalem Post cikke, ami a Reuters egyik írására hivatkozva boncolgatja a kérdést. Ugyanakkor a lap megjegyzi, a kutatók körében valós kérdés, miként előzhető meg, hogy a koronavírussal megfertőzött állatokban különböző mutációk alakuljanak ki, majd jussanak vissza az emberi szervezetbe.

Az már 2020 áprilisában világossá vált, hogy a Covidot okozó, SARS-Cov-2 nevű vírust macskáknak is képes átadni az ember (sőt, bizonyos mesterséges körülmények között át is terjedhet más macskákra). Azóta pedig hasonló fertőzésről számoltak már be Dániában és Hollandiában is, valamint a vírust tetten érték kutyákban, állatkerti nagymacskákban, görényekben és más állatfajtákban is. Ráadásul a vírus származásáról szóló feltételezések egyike szerint az első eset is egy fertőzött denevérre vezetendő vissza.

Ugyanakkor az izraeli lap leszögezi: még mindig jóval nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg embertársainktól, mint házi kedvencünktől. A kérdés, hogy mi lesz a jövőben felbukkanó mutánsokkal, amik kialakulásában akár az állatok is szerepet játszhatnak?

A kérdéssel az Egyesült Királyság egyik szakmai csoportja (Scientific Advisory Group for Emergencies) is foglalkozott egy kutatásában, ezért érdemes sorra venni a legkézenfekvőbb lehetőségeket. Az egyik szóba kerülő megoldás lehetne az állatok beoltása, a másik – sokkal drasztikusabb – opció pedig az állatok tömeges elaltatása.

A The Jerusalem Post összefoglalója szerint a háziállatok beoltásának megkezdése a közeljövőben nem valószínű. Ugyan léteznek fejlesztések kutyák és macskák számára szóló oltásokra, egyelőre nem állnak rendelkezésre bizonyítékok arról, hogy ez egy kellően hatékony védekezési forma lenne. Az embereknek szánt vakcina pedig nem alkalmas az állatok beoltására, hiszen akár újabb variánsok megjelenését idézhetné elő.

Az állatok széleskörő elaltatása szintén nem valószínű. Gondoljunk csak bele egy olyan lehetséges esetbe, ahol házimacska fertőzne meg egy családot valamilyen különösen veszélyes variánssal. Több mint valószínű, hogy a variáns felismerését követően azonnal elkülönítenék a fertőző állatot, így megállítva a tovább terjedést.

A házikedvencek tömeges oltása vagy éppen elaltatásától tehát továbbra sem kell számítanunk a lap szerint. De várható, hogy egyre több kormányzati intézmény fog foglalkozni a kérdéssel – hasonlóan az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs központjához.