Díjnyertes csirkeólban bukkantak fel a walesi zsinagóga ólomüveg ablakai

Az épület gazdája azt mondta, hogy eBay-en vásárolta az üvegeket.

Kissé bizarr történetről számolt be nemrég a The Times of Israel, miután egy csirkeól fotóin bukkantak fel a walesi Cardiff Katedrális úti zsinagógájának üvegei. A lap szerint az épület 1989-ben zárt be, miután a helyi zsidóság létszáma elapadt.

A zsinagóga színes ólomüvegeiről köztudott volt, hogy egykor eltávolították őket helyükről, de arra kevesen számíthattak, hogy évtizedekkel később egy kerti csirkeólban bukkannak fel újra – amit ráadásul egy brit kerti áruház 2021 legjobb fészerének címkézett.

A Cupirol évente rendez versenyt a kerti építmények között, hogy termékeit népszerűsítse. És idén úgy ítélték meg, hogy a „büdzsé” kategóriában egy Les Rowe nevű férfi csirkeólja volt a legkiemelkedőbb. Az izraeli lap leírása szerint a furcsa hétszög alakú bungallónál nemcsak az egykori zsinagóga „In Memoriam” feliratú üvegeit használták fel, hanem egy helyi templom padlóját is „újrahasznosították” benne.

A tulajdonos elmondása szerint míg az építőanyagok egy részét ismerősöktől és barátoktól szerezte be, az ablakokat az eBay-en keresztül rendelte évekkel ezelőtt. Azt mondta, a „Nyugalom Bázisa” nevű ól felépítésével pedig várnia kellett, amíg a csirkéi elpusztultak, hogy kellő helyhez jusson az épület véglegesítésével.

A walesi Zsidó Történeti Egyesület amúgy máig őrzi az ablakok eredeti helyén készült fotókat. Ráadásul a szervezet több információval is bír az üvegek múltjáról: mint kiderült, a paneleket 2013-ig egy helyi múzeumban őrizték, majd próbálták átadni azoknak a családoknak, akik korábban fizettek érte, de senki nem tartott rá igényt. Így azokat eladták egy mentőcégnek, majd egy időre nyomuk veszett, míg most újra előkerültek.

Wales egykor több ezer zsidó számára jelentett otthont, ám a BBC 2019-es riportja szerint napjainkban csak pár száz fő él az Egyesült Királyság tagországában – többségük a fővárosban, Cardiffban, ahol egy reform közösséget és egy ortodox zsinagógát tartanak számon.