97 éves korában elhunyt a varsói gettófelkelés utolsó ismert túlélője

97 éves korában pénteken elhunyt Leon Kopelman, az 1943-as varsói gettófelkelés utolsó ismert túlélője – írja a The Algemeiner.

Kopelman 1924-ben született Lengyelországban. Amikor a nácik megszállták az országot és létrehozták a varsói gettót, családját egy kis házba kényszerítették.

Az ott töltött idő alatt Kopelman aktív tagja lett a földalatti zsidó hálózatnak, amely ellenállt a zsidók megsemmisítő táborokba történő deportálásának. A Zydowska Organizacja Bojowa, vagyis a ZOB 1942 nyarán alakult meg a Treblinka haláltáborba történő deportálások kéthónapos hulláma idején.

„A varsói gettóban harcoltam, amikor a németek elkezdték a zsidókat megsemmisítésre vinni. 1942-ben, amikor én 18 éves voltam, édesanyám pedig 40, őt Treblinkába vitték. Egy nap hazajöttem a munkából, és ő eltűnt”

– mondta Kopelman 2018-ban a Ynet hírportálnak.

Kopelman csatlakozott a második világháború legnagyobb zsidó felkeléshez, ahol a gettóban német katonákkal harcolt 1943 áprilisában.

Kopelmant elfogták a nácik, és ahelyett, hogy a többi harcossal együtt Treblinkába küldték volna, egy varsói műhelybe küldték szerelőként dolgozni, miután hazudott a munkatapasztalatáról, ami megmentette az életét.

A lengyel ellenállók 1944 szeptemberében kiszabadították, és csatlakozott hozzájuk a németek elleni harcban.

Kopelman végül hamis személyazonossági papírokkal jutott el Olaszországba, majd egy illegális hajóra szállt, amely Izraelbe vitte, ahol újra találkozott a nővérével és az apjával. Csatlakozott az Izraeli Védelmi Erőkhöz, és harcolt az 1948-as függetlenségi háborúban.

Ezután találkozott a feleségével, és hatalmas családot alapított, ami szerinte a legnagyobb győzelem volt számára a nácik felett.

Felesége, Hava, akivel közel 70 évig voltak házasok, néhány hónappal ezelőtt hunyt el. Három gyermeket, kilenc unokát és három dédunokát hagynak hátra.

Korábban azt hitték, hogy Simcha Rotem a varsói gettófelkelés utolsó túlélő harcosa, amíg Kopelman fel nem szólalt, hogy ő is harcos volt. Rotem 2018-ban halt meg.

VIDEÓ: új felvételek kerültek elő a varsói gettóról

A tízperces 8 mm-es képanyag az első ismert archív felvétel, amelyet nem a német megszállók készítettek a gettóról propagandacélból.