VIDEÓ: új felvételek kerültek elő a varsói gettóról

A varsói gettó borzalmait megörökítő, soha nem látott amatőr felvételek kaptak helyet egy új dokumentumfilmben, amelyet a napokban mutattak be a lengyel fővárosban — írja az MTI.

A második világháború előtt motorversenyzéssel foglalkozó lengyel Alfons Ziólkowski 1941 márciusa és novembere között készített felvételeket a varsói gettó területén.

A tízperces 8 mm-es képanyag az első ismert archív felvétel, amelyet nem a német megszállók készítettek a gettóról propagandacélból.

A 30 éves amatőr filmes különleges bejárási engedélyét kihasználva filmezte le a városrészt, amely akkoriban általában tiltott terület volt a nem zsidók számára. Ziólkowski lencsevégre kapta egyebek között a gettó bejáratánál lévő rendőrállomásokat, az épp ételt csempésző zsidó gyerekeket és azt, ahogy egyiküket elveri egy rendőr.

A film előzetesében lehet látni képeket az eredeti felvételből:

Warszawa: Miasto Podzielone (Warsaw: A City Divided) – trailer | 16. Millennium Docs Against Gravity

Trailer filmu prezentowanego w ramach 16. Festiwalu Millennium Docs Against Gravity 10 – 19 MAJA 2019Warszawa: miasto podzielone(Warsaw: A City Devided)Polsk…

Ziólkowski olykor titokban filmezett egy autóból, máskor egyértelműen látszik, hogy a gettó lakói tudták, hogy felveszi őket. A férfi óriási kockázatot vállalt a filmezéssel: ha a németek rajtakapják, akkor lehet, hogy letartóztatják és koncentrációs táborba küldik, vagy megölik.

Az amatőr felvételre 2004-ben tett szert a lengyel-kanadai származású filmes, Eric Bednarski, aki az 1980-as években elhunyt Ziólkowski lengyel leszármazottaitól kapott engedélyt annak felhasználására.

Bednarski éveken át kutatásokat végzett, hogy megfelelő kontextusba helyezze Ziólkowski felvételeit, amelyek végül a varsói gettó megépítését és a hajdani városnegyed emlékét, valamint a jelenkori lengyel fővárosra gyakorolt hatását bemutató dokumentumfilmjében kaptak helyet.
A Warszawa: Miasto Podzielone (Varsó: Egy megosztott város) című 70 perces filmalkotás premierje a múlt hét végén volt a Millennium Docs Against Gravity varsói dokumentumfilm-fesztiválon.

Lengyelország 1939. szeptember 1-jei lerohanása után a németek megkezdték a több mint hárommilliós lengyel zsidóság módszeres üldözését. Európa legnagyobb gettóját 1940 október-novemberében Varsóban hozták létre, a 3,4 négyzetkilométernyi területre, amelyet három méter magas fallal vettek körül, csaknem félmillió embert zsúfoltak össze, akiknek többségét később a treblinkai náci német haláltáborban ölték meg.

A lengyel lakosság németekkel való együttműködése máig súlyos vitatéma, melynek legutóbbi fejezete az volt, amikor Lengyelország nem volt hajlandó fogadni egy kárpótlásról tárgyalni készülő izraeli delegációt.

Lengyelország lemondta a vagyoni visszatérítésekről szóló találkozót Izraellel

A lengyel miniszterelnök szerint senkinek nem hajlandóak a Holokausztban elszenvedett károkért fizetni, mert valójában Varsó érdemel kárpótlást.