Rashida Tlaib szerint a zsidók profitálnak az amerikai rasszizmusból

„Mindig azt mondom az embereknek, hogy az emberek elzárása a víztől erőszak, és ezt teszik Gázától Detroitig. Ez egy módja annak, hogy irányítsák az embereket, hogy elnyomják őket” – mondta Rashida Tlaib a World Israel News értesülése szerint.

A Nagyobb Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája elítélte Rashida Tlaib képviselő (D-Mich.) közelmúltbeli kijelentéseit, amelyekből úgy tűnt, hogy a zsidók kizsákmányolják a szegényeket szülővárosában, Detroitban és szerte a világon.

A konferencia augusztus 6-án közölte, hogy mélységesen aggódik Tlaib antiszemita jellegű megjegyzései miatt, amelyeket az Amerikai Demokratikus Szocialisták Országos Konvenciója előtt tartott videóbeszédében mondott.

Tlaib elmondta, hogy palesztin származású amerikaiként, akinek családja katonai megszállás alatt él, párhuzamot lát a detroiti afroamerikaiakkal való bánásmóddal.

„Mindig azt mondom, hogy az embereknek a víztől való elzárása: erőszak” – mondta – „és ezt teszik Gázától Detroitig. Ez egy módja az emberek irányításának, elnyomásának”.

Tlaib elmondta, hogy a kizsákmányolás egy olyan struktúra eredménye, amely szerinte a profit érdekében elnyomja az embereket az olyan, általa emberi jogoknak nevezett dolgok rovására, mint az általános egészségügyi ellátás, a magasabb minimálbér és a „szabad Palesztináért” folytatott küzdelem.

„És én azt mondom az embereknek, ugyanezeknek az embereknek, hogy ha elhúzzák a függönyt, és mögé néznek, ugyanazok az emberek azok, akik pénzt keresnek – óh, igen, pénzt keresnek – a rasszizmusból és ezekből az elhibázott politikákból. Ott bizony van valaki, aki pénzt keres” – mondta.

A megjegyzések némi felháborodást váltottak ki a közösségi médiában.

„A gázai helyzetet a detroiti viszonyokkal össze nem függő, de detroiti körülményekkel összekötő megjegyzéseiben egy sötét erőt írt le, amely mindkét helyen és világszerte a függöny mögött tevékenykedik, és egy olyan rendszert irányít, amelyet ’azok terveztek, akik kihasználják a többieket, a saját hasznukra’” – olvasható William Daroff, a konferencia elnök-vezérigazgatója, Dianne Lob, elnök és Malcolm Hoenlein, alelnök közös nyilatkozatában.

„Azzal, hogy rámutatott az Izrael és Gáza közötti feszültségre, és azt mondta, hogy ‘Gázától Detroitig ezt csinálják’, egyértelmű, hogy Tlaib képviselőnő azt sugallja, hogy a zsidók az egyesítő tényező”.

Míg a legtöbb csoport csendben maradt a kijelentésekkel kapcsolatban, az Amerikai Zsidó Bizottság a Twitteren szólalt meg.

„[Tlaib] ismét egy antiszemita kifejezésmódot használt, azt állítva, hogy a zsidók profitálnak az amerikai rasszizmusból” – tweetelte az AJC. „Elég volt. Rep. Tlaib csúnya retorikáját mindenkinek el kell ítélnie”.

„A megjegyzéseinek hatása az, hogy évszázados antiszemita toposzok állandósulnak” – tweetelte Jonah Pesner rabbi, a Reform Judaizmus Vallási Akcióközpontjának igazgatója. „Az igazságért folytatott harcot nem lehet megnyerni a zsidóellenes gyűlölet erősítésével. Felszólítom őt, hogy vonja vissza ezeket az ártalmas és bántó szavakat, függetlenül a szándékától”.”

Pesner egy másik tweetet retweetelt, amelyet Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatója írt, aki azt mondta, hogy megdöbbent e szavak hallatán.

„Hallottunk már korábban is ilyen csúnya antiszemita csaholást, de megdöbbentő, amikor egy kongresszusi tagtól származik” – tweetelte.

Eközben a Republikánus Zsidó Koalíció arra használta fel a megjegyzéseket, hogy ismét rámutasson arra, hogy demokrata partnere, az Amerikai Zsidó Demokratikus Tanács nem nyilatkozott elítélően, és megkérdezte tőlük, hogy szerintük kire utalt Tlaib.

Jonathan S. Tobin: Az amerikai zsidóság egy válság közepén van (Videó)

Heti nagyinterjúnk vendége Jonathan S. Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője, akivel az izraeli és amerikai helyzetet elemezzük.