Folyamatosan nyomulnak előre a tálibok

A folyamatosan előrenyomuló táliboknak már csak három nagyváros nincs a kezén Afganisztánban. 

Paktia tartomány egészségügyi hivatalának vezetője közölte újságírókkal, hogy a régiót a múlt héten elfoglaló tálibok megtiltották a védőoltás beadását a tartományi kórházban. Az orvos elmondta, hogy a kórház oltási osztálya legalább három napja zárva van, és a látogatóknak azt mondják, hogy tilos a védőoltás.

Április 14-én Joe Biden amerikai elnök közölte döntését, amely szerint befejezik az amerikai haderők afganisztáni állomásoztatását, véget vetve ezzel az amerikai hadsereg leghosszabb külföldi műveletének. A bejelentés óta a dél-ázsiai országban fokozatosan romlik a biztonsági helyzet, a tálibok egyre intenzívebben támadnak egy sor település ellen. Július elején az iszlamista lázadók újból az ellenőrzésük alá vonták az ország Iránnal, Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal, Kínával és Pakisztánnal közös határát.

A tálibok egyik szóvivője a Twitteren péntekre virradóra bejelentette: csapataik „teljességgel megszállták Kandahárt”. Egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az afgán hadsereg erői visszavonultak a városból.

Egy biztonsági forrás arról számolt be, hogy a hadsereg, a politikai és az adminisztratív tisztségviselők egy 48 órás tűzszünet alatt elhagyták Laskargáht.

A tálibok az ország középső részén fekvő Gor tartomány székhelyét, Csákaránt is megszerezték – tájékoztatott Zalmaj Karimi kormányzati szóvivő.

Az ugyancsak tálib ellenőrzés alá vont kelet-afganisztáni Logar tartomány fővárosa, Pul-i-Alám csak 70 kilométerre van Kabultól. Biztonsági források már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a főváros bevételére készülő tálibok Logar tartományban fognak gyülekezni.

A térség parlamenti képviselői arról számoltak be, hogy pénteken a tálibok átvették az irányítást Uruzgán és Zábul tartományban is. Kalatot és Tarinkótot ellenállás nélkül foglalták el. Kalatban 44 ezer, Tarinkótban 116 ezren élnek.

Pul-i-Alámmal, Kalattal és Tarinkóttal együtt a tálib lázadók egy hét alatt az afgán tartományi székhelyek több mint felét, a 34-ből 18-at vontak ellenőrzésük alá.

Csütörtökön két tartományi székhely, Gazni és Herát városa került a szélsőségesek kezére.

A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazari-Sarif és Dzsalalábád áll a kormányerők felügyelete alatt.

A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik. A tálibok a Reuters hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, három hónapon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

A helyzet alakulása miatt Washington péntekre virradóra bejelentette: háromezer katonát küld a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy segítsék a diplomaták és az amerikai állampolgárok evakuálását. London hatszáz embert telepít az afgán főváros repterére hasonló céllal. Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása.

„Szorul a hurok Kabul körül” – fogalmazott Thomas Ruttig, az afgán fővárosban működő Afghanistan Analysts Network agytröszt elemzője nem sokkal Gazni elestét követően. Mint mondta, a tálibok előtt két út áll: közvetlenül megtámadják Kabult, vagy várnak, míg összeomlik a kormány. Hozzátette: a hadi helyzetre tekintettel csak reménykedni lehet, hogy sikerül tárgyalásos rendezést találni, elejét véve további áldozatoknak és pusztításnak.

A diplomaták köreiben időközben egyre nagyobb a kétely, hogy a tálibok dohai béketárgyalásokon részt vevő politikai csapatának a katonai parancsnokok mellett lenne még beleszólása a helyzet alakulásába.

Biden Afganisztán-stratégiája: nem a mi problémánk

Az amerikai elnök nem kívánja megváltoztatni az afganisztáni csapatok kivonásával kapcsolatos döntését, annak ellenére, hogy az amerikai tisztviselők szerint hetek kérdése Kabul elesése.