A kiállítás, ami megmutatja a látogatóknak, hogyan küzdhetnek az éghajlatváltozás ellen

Egy új, időszerű kiállítás Tel-Avivban bemutatja az éghajlati válságot, annak hatásait és azt, hogy hogyan segíthetünk valamennyien megállítani a válság eszkalálódását — értesült az Israel21c.

Amint azt talán észrevették, mondjuk, az összes erdőtűz, árvíz és elviselhetetlenül meleg hőmérséklet alapján, amelyek az elmúlt évben ránk találtak, és persze az Egyesült Nemzetek Szervezetének tegnapi jelentéséből, az éghajlatváltozás már nem egy futurisztikus, tudományos vita, hanem egy túlságosan is valós kihívás, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie.

A tel-avivi Steinhardt Természettudományi Múzeum új kiállítása, a „Globális figyelmeztetés: A klímea, a krízis és mi” című kiállítás, amely bemutatja az éghajlati válságot, annak Izraelre és a világra gyakorolt hatását, valamint azt, hogy hogyan segíthetünk megállítani a válság eszkalálódását.

A múzeum munkatársai, tudósok és szakértők több mint egy éven át dolgoztak a kiállítás összeállításán, amely a látogatókat az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudományos eredményekkel ismerteti meg, és olyan interaktív állomásokon vezeti őket végig, amelyek a legfontosabb kérdéseket és alapvető fogalmakat emelik ki.

Az üvegházhatású gázokkal foglalkozó állomáson high-tech berendezésekkel készített fényképek mutatják be az üvegházhatású gázok kibocsátásának szintjét Izrael különböző helyszínein. A tengerszint emelkedéséről szóló állomás azt szemlélteti, hogyan változott a vízszint az ipari forradalom óta a látogatók saját testmagasságához viszonyítva.

A carbon footprint-ről (széndioxid kibocsátás) szóló állomáson a látogatók kiszámíthatják napi tevékenységeik vagy szokásaik kibocsátását egy erre az alkalomra létrehozott online kalkulátor segítségével.

A kiállításon a készítők arra ösztönzik a látogatókat, hogy váljanak a változás ügynökeivé, elmagyarázzák, hogyan lehet enyhíteni a válságot, és tippeket adnak arra, hogyan lehet egyszerű, mindennapi változtatásokat tenni a környezet javára.

„A múzeum nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az éghajlati válsággal kapcsolatos adatokat feltárjuk, és hogy ezt az égető kérdést – összetettsége ellenére – a lehető legszélesebb közönség számára hozzáférhetővé tegyük, hogy a közbeszéd középpontjába helyezzük itt, Izraelben” – mondja a múzeum igazgatója, Alon Sapan.

„A múzeumi közeg lehetőséget teremt egy összetett valóság és az azt okozó folyamatok illusztrálására és szimulálására a jövőre vonatkozó előrejelzések mellett, mindezt úgy, hogy közben figyelembe vesszük a látogatók élményeit és ösztönözzük a kíváncsiságot.”

Sapan elmondta, reméli, hogy ez a kiállítás „kérdéseket vet fel, de egyben lehetőséget kínál a személyes szokások megváltoztatására is”.

A múzeum a Tel Aviv-i Egyetemhez tartozik, amely nemrégiben indította el a multidiszciplináris Éghajlatváltozási Akcióközpontot a Porter School of the Environment and Earth Sciences égisze alatt. A központ az ipari, tudományos és kormányzati partnerekkel fog együttműködni Izraelben és külföldön, hogy technológiai megoldásokat dolgozzon ki, felhívja a közvélemény figyelmét, valamint előmozdítsa a környezetvédelmi jogalkotást és politikát.

Zukor-mozi nyílik a fény városában

Újabb hollywoodi magyar mozimágus előtt tisztelegnek Mátészalkán.