Zukor-mozi nyílik a fény városában

Újabb hollywoodi magyar mozimágus előtt tisztelegnek Mátészalkán — értesült a Bennem Élő Eredet.

Tony Curtis kávézója után Zukor Adolf hamarosan nyíló filmszínházával idézik meg a szabolcsi mezőváros zsidó múltjának kiválóságait.

Hollywoodi sikersztorinak tűnik Mátészalka idei nyara. A világhírű színész, Jamie Lee Curtis a nyár elején egésznapos vizitre érkezett a városba, hogy megtekintse édesapjáról, Tony Curtis-ről elnevezett kávézót és családi kiállítást. A nyár végén pedig megnyílik az első jelentős amerikai filmgyárosról, Zukor Adolfról elnevezett mozi Mátészalkán.

A szabolcsi városban évek óta készülnek arra, hogy végre elkészülhessen az új mozi, amely a régi filmszínház épületében öltözik most 21. századi köntösbe.

Jelenleg az utolsó simítások zajlanak, és a Fényes Napok rendezvénysorozat keretei között megkezdődhet a filmvetítés a Zukor Adolf Filmszínházban. Mátészalkán annak idején nem bontották le a régi mozit, így annak felújítása után ismét birtokba vehetik a létesítményt a filmek szerelmesei.

A héten nyit Tony Curtis kávéháza Mátészalkán

A napokban nyílik Van, aki forrón szereti szlogennel a Tony Curtis kávéház abban az épületben, amelyben a világhírű színész tárgyait is bemutatják Mátészalkán.

Az augusztus 26-i ünnepélyes átadótól fogva a mozi a város egykori kisdiákja, Zukor Adolf nevét őrzi majd.

A filmek mellett egy állandó minikiállítás is emlékezteti majd a látogatókat arra, milyen hírességről is kapta nevét a város új kulturális találkozóhelye.

Zukor az észak-magyarországi Ricsén született 1873-ban egy falusi zsidó szatócs családjában. Szülei Mátészalkára költöztek, itt végezte polgári iskolai tanulmányait. Nem sokkal annak végezte után Mátészalka életében nagy változás állt be:

a helyiek mindmáig egyik legnagyobb büszkesége, hogy szatmári mezővárosukban New Yorkkal (!) egy időben, 1888-ban kapcsoltak fel villanyvilágítást. Innen a “fény városa” toposz.

A cikk folytatása itt olvasható:

Zukor-mozi nyílik a fény városában

Újabb hollywoodi magyar mozimágus előtt tisztelegnek Mátészalkán. Tony Curtis kávézója után Zukor Adolf hamarosan nyíló filmszínházával idézik meg a város zsidó múltjának kiválóságait. Hollywoodi sikersztorinak tűnik Mátészalka idei nyara. A világhírű színész, Jamie Lee Curtis a nyár elején egésznapos vizitre érkezett a városba, hogy megtekintse édesapjáról, Tony Curtis-ről elnevezett kávézót és családi kiállítást.