Tucker Carlson: a magyar építészet azt bizonyítja, hogy az amerikaiak nem értik, „milyen rémes is lehet”

A Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson egy nemrégiben Magyarországon tartott rendezvényen nyilatkozott, miután exkluzív interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel — írja a Fox News.

Carlson arról beszélt, hogy az Egyesült Államok jelenlegi politikai, építészeti és kulturális állapota, és Magyarország jelenlegi állapota között politikai, építészeti és kulturális szempontból is ellentmondás van az önmagát „kereszténydemokratának” nevező Orbán vezetése alatt.

A „Tucker Carlson Tonight” műsorvezetője megjegyezte, hogy a magyarországi építészet sokkal másabb, mint az Egyesült Államok „dehumanizáló” üveg- és acélszerkezetei, amelyet lényegében megalázónak nevezett azok számára, akik benne dolgoznak és élnek. A kortárs amerikai struktúrákat a személyzet és a foglalkoztathatóság érdekében építik, ami elveszi az egyén fontosságát:

„A dehumanizálás az emberek meggyőzése arról, hogy nem számítanak, hogy kevésbé jelentősek, mint a nagyobb egész, hogy nem különálló lelkek, hogy nem egyediek, hogy nem Isten teremtette őket, hogy csupán egy nagyobb erő kezében vannak, amelynek engedelmeskedniük kell” – mondta Carlson.

„Mies van der Rohe építészetét úgy tervezték, hogy ez az üzenet ne felemelő, hanem elnyomó legyen. És ez nagyon feltűnő, és ezt soha nem veszik észre az Egyesült Államokban, amelynek sajnos az idők során eltompult az esztétikai érzéke. Azt mondták nekünk, hogy ez nem fontos” – mondta, ismét a dehumanizációs aspektusra helyezve a hangsúlyt:

„Ami számít, az a GDP tényleg, tudod, az új mikrohullámú sütő vagy bármi más. Az új autó, az új ház Aspenben.”

Ezzel szemben a magyar és közép-európai építészet lényegében egy lecke a nyugatiaknak arról, hogy milyen jól megvannak az amerikaiak úgy, hogy nem értik vagy nem tudják felfogni a tőlük távolabbi világot – folytatta a műsorvezető.

Rámutatott a gótikus épületekben még mindig megmaradt golyó ütötte lyukakra – amit az Egyesült Államokban kevés hely mondhat magáénak olyan városokon kívül, mint Gettysburg vagy Franklin.

Carlson szerint az amerikai szemlélő számára a háborús károkkal sújtott épületek látványa „nagyon hasznos emlékeztetőnek” bizonyul azok számára, akiknek nincsenek kollektív emlékeik vagy félelmeik arról, hogy a mindennapi életükben ilyen módon elromlanak a dolgok.

Speech by Tucker Carlson at MCC Feszt

Tucker Carlson gave a speech at the MCC Feszt in Esztergom entitled „The World According to Tucker Carlson”. You can watch the full speech of the American me…

„Bárcsak egy olyan városban élnék, amely tele van golyó ütötte lyukakkal az épületekben, mert minden reggel rájuk nézel, és azt gondolod magadban, hogy ez nagyon rossz lehet, mert nagyon rossz volt. Sok minden forog kockán” – mondta, hozzátéve, hogy a maradandóan sérült épületek arra emlékeztetik a magyarokat, hogy „bölcs, józan, hosszú távú döntéseket hozzanak, különben még több golyó ütötte lyukkal végződhet a történetük”.

„Akár naphosszat pontos vádakat tudnék megfogalmazni az amerikai külpolitikai berendezkedés ellen, de a legfontosabb az lenne, hogy nincs érzékük ahhoz, hogy milyen rosszra fordulhatnak a dolgok” – mondta, és „ az amerikai felemelkedés rossz oldalának” nevezte.

„Amerika optimista ország, mindig is az volt” – mondta Carlson megjegyezve, hogy a zarándokok „megjelentek ezen a nagyrészt érintetlen kontinensen, amely a világ legtermékenyebb termőföldjével és egy óceánnal bír, amely elválaszt minket az őrültektől” – jegyezte meg.

„És ez azt az érzést adta nekünk, hogy minden lehetséges, és minden lehetséges volt. És soha nem szűntem meg hálás lenni ezért, vagy büszke lenni rá. De ennek a hátulütője, a másik oldala, az érem másik oldala, ahogy Magyarországon mondják az, hogy az amerikaiaknak nincs érzékük ahhoz, hogy a dolgok mennyire rosszra fordulhatnak, hogy valójában sokkal rosszabb is lehetne. A fizikai elszigeteltségünk elvág minket a világ többi részének történelmétől.”

„Nincs érzéke annak tanulmányozására, hogy mi történt korábban egy olyan helyen, amit újat építünk. Igen, igen. Tehát nincs érzékünk erre. Szóval tetszenek a golyó ütötte lyukak. Hadd mondjam el, valószínűleg én vagyok az egyetlen látogató az országotokban, aki megdicsérte a kézifegyverek és a tüzérség ütötte sebhelyeiteket … Az épületek szépek. Az építészet felemelő. Szóval ez egy másik, ez egy másik harmadik csapás az amerikai politikában” – mondta Carlson.

Carlson azt is megjegyezte, hogy a magyar állampolgárok milyen jól beszélik az idegen nyelvet, az angolt nagyon jól:

„Minden magyar, akivel találkoztam, a sofőrtől a pincéren át a határőrig mindenki jobban beszélt angolul, mint a saját elnökünk” – mondta.

Hozzátette, hogy Magyarország nemzetbiztonságra fektetett hangsúlya egy újabb szerencsétlen kettősség Orbán Magyarországa és Biden Amerikája között.

Egy határállomáson tett látogatását felidézve Carlson arról beszélt, hogy lenyűgözte egy hallgatólagos, de „erőteljes megnyilvánulás”, amikor megkérdezett egy magyar határőrt, milyen gyakran jönnek át illegális bevándorlók tömegei a határon vagy annak kerítésén. Az őr némán megállt, lenézett, felkapott egy műanyag csomagolóanyagot, és továbbment.

„Azt hiszem, ennél erőteljesebb megnyilvánulást nem nagyon láttam életemben” – mondta Carlson.

„Kelet-Európa fogja megmenteni a nyugati civilizációt” – Dennis Prager a Neokohnnak

Dennis Prager a lapunknak elmondta, hogyan váltotta fel Amerikában egy szekuláris vallás a kereszténységet, hogy szerinte Biden elnök nem hisz semmiben, és hogy ma azok állnak a jó oldalon, akik a baloldali eszmék ellen harcolnak. Hajdú Tímea interjúja.