A vallásközi párbeszédet hirdető norvég imám szerint meg kellene ölni a zsidókat

Egy 2019-es bejegyzésében Noor azt írta, hogy a zsidók „veszélybe sodorják a világot”, és „meg kell ölni őket” — olvasható a The Jerusalem Post cikkében.

Egy norvégiai muszlim imám, aki vallásközi párbeszédet vezet, évek óta antiszemita kijelentéseket tett a Facebookon, többek között arról, hogy a zsidók veszélyesek, és „meg kellene ölni őket”.

A Minhaj-ul-Kurán, egy mérsékeltnek tartott és a felvilágosításra törekvő nemzetközi muszlim szervezet norvégiai részlege hétfőn határozatlan időre felfüggesztette Noor Ahmad Noor működését, miután a Vartland újság múlt héten leleplező cikket közölt antiszemita kijelentéseiről. Noor évekig a fiók igazgatójaként tevékenykedett.

A rendőrség vizsgálatot indított a megjegyzései miatt.

Egy 2019-es bejegyzésében Noor azt írta, hogy a zsidók „veszélybe sodorják a világot”, és „meg kell ölni őket”.

A norvég médiának adott rövid nyilatkozatában Noor azt mondta:

„A gázai támadások miatti csalódottságomban tettem közzé a posztjaimat. Ártatlan gyermekeket és nőket öltek meg. A kritikámnak és a frusztrációmnak a rezsim ellen kellett volna irányulnia. És nem egy embercsoport ellen. Bocsánatot kérek”.

A Minhaj-ul-Kurán igazgatójaként részt vett találkozókon és projektekben vezető kormányzati tisztviselőkkel, köztük a kabinet minisztereivel és Ivar Flatennel, az Egyházi Párbeszéd Központ vezetőjével Drammenben, abban a norvég városban, ahol él.

Flaten kezdetben megvédte Noort a Vartlandnak azzal érvelve, hogy a párbeszéd a nézeteltérések közepette zajlik, de azóta „elfogadhatatlannak, sokkolónak” nevezte a megjegyzéseket.

A Minhaj-ul-Kurán közleményében azt írta:

„Ezek olyan magatartások és értékek, amelyekkel szemben vallási közösségként zéró toleranciát tanúsítunk. Ez ellentétes azzal, amiért évtizedek óta dolgozunk”.

Elnézést kért a „zsidó disznó” miatt a norvég tévé

Belátták, hogy szükségtelenül sértették meg emberek egy csoportját