Hatszázezren kapták meg a harmadik dózis Izraelben és csak kevesebb, mint ötven esetben jeleztek mellékhatásokat

Az első mintegy 600 000 izraeli közül, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját, kevesebb mint 50-en számoltak be mellékhatásokról – közölte az egészségügyi minisztérium hétfő este, a Times of Israel beszámolója szerint.

A jelentett tünetek mind enyhék voltak – például fájdalom az injekció beadásának helyén, láz és hányinger – és gyorsan elmúltak – áll a minisztérium közleményében.

A kormány még mindig az emlékeztető oltások kiosztásának kezdeti szakaszában van, és jelenleg csak néhány kiválasztott csoport, például az immunhiányos izraeliek, az egészségügyi dolgozók és a 60 év felettiek jogosultak a harmadik adag beadására.

A hatóságok megpróbálták az oltás felvételére ösztönözni az izraelieket abban a reményben, hogy a következő hetekben a védőoltások kritikus tömege megakadályozhatja az országos zárlatot, valamint, hogy megállítsák a koronavírus rendkívül fertőző Delta-változatának terjedését.

Avigdor Liberman, pénzügyminiszter volt a legutóbbi magas rangú tisztviselő, aki hétfőn az országos zárlat elrendelése ellen emelt szót. Egyelőre egyetlen magas rangú tisztviselő sem támogatta a szélsőséges intézkedést, és az egészségügyi tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a cél az, hogy elkerüljék annak bevezetését. Egyesek azonban azt mondták, hogy elkerülhetetlen lehet, ha az esetszámok tovább emelkednek.

Liberman az újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a gazdaság működésének fenntartása a világjárvány közepette nem új kihívás, és hogy „erőfeszítéseket kell tennünk kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a zárlatot”.

„Nem egyértelmű, hogy van-e összefüggés a zárlatok, a megbetegedések és a súlyos betegek számának csökkenése között, de az egyértelmű, hogy van összefüggés a zárlatok és a gazdasági károk között” – mondta a pénzügyminiszter.

Liberman a továbbiakban a COVID-19 világjárványt az influenzához hasonlította, mondván, hogy ahogy az izraeliek „tudják, hogyan kell együtt élni az influenzával, ugyanígy [kell, hogy legyen] a koronavírussal is”.

Avigdor Liberman az Iszráel Béténu párt francióülése után tartott sajtótájékoztatón július 23-án. Fotó: TOI

Azzal érvelt, hogy elegendő oltott izraeli van, valamint olyan személyek, akik már felépültek a koronavírusból, hogy az ország újabb lezárás nélkül is tovább működhessen.

Liberman elmondta, hogy a kormány kész számos intézkedést bevezetni a lezárás elkerülése érdekében, „a kórházi rendszer megerősítésétől kezdve addig, hogy minél több embert ösztönözzenek a védőoltás beadására, a gyors koronavírus-tesztek felajánlásán át a Green Pass [a tömeges beutazás korlátozása] bevezetéséig”.

Azt állította, hogy ezek az intézkedések beváltak az Egyesült Királyságban és más európai országokban, így Izraelben is működhetnek.

Hétfőn Naftali Bennett miniszterelnök utasította Omer Barlev közbiztonsági minisztert és Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnököt, hogy a következő nyolc hétben fokozzák a koronavírus elleni korlátozások megszegőivel szembeni büntetések végrehajtását akár más műveletek rovására is, hogy megakadályozzák, hogy Izrael a világjárvány kezdete óta a negyedik zárlatra Kényszerüljön.

A 12-es csatorna vasárnapi jelentése szerint miniszterek mérlegelik egy vészhelyzeti terv végrehajtását, hogy megkönnyítsék az egészségügyi rendszer helyzetét, és megakadályozzák a negyedik országos zárlatot.

A háromlépcsős terv szerint országszerte növelnék a kórházi ágyak és ápolók számát; a koronavírus kezelésének egy részét a kórházakról az egészségügyi irányító szervezetekre ruháznák át; és a súlyos covidos betegek egy részét – például azokat, akiket nem kötnek lélegeztetőgépre – hazaengednék otthoni kezelésre.

Ezzel az egészségügyi döntéshozók remélik, hogy meg tudják majd akadályozni a kórházak túlzsúfoltságát még akkor is, ha az esetek száma továbbra is megugrana. Mivel az országos zárlat bevezetéséről szóló döntés nagy része azon alapulna, hogy a kórházi rendszer képes-e elviselni az esetek számának hirtelen növekedését, a kormány reméli, hogy a sürgősségi javaslat legalább időt nyer, mielőtt a zárlatra szükség lenne, vagy a legjobb esetben lehetővé teszi a az ilyen tervek félretételét – írja a 12-es csatorna.

Az időnyerés a kormány számára különösen kritikus, mivel Izrael még mindig a koronavírus elleni vakcina harmadik adagja kiosztásának korai szakaszában van, ami az egészségügyi tisztviselők reményei szerint a megbetegedések – különösen a súlyos esetek – számának lassulásához vezet.

Az egészségügyi minisztérium további gyülekezési korlátozások bevezetését is fontolgatja, hogy megpróbálja megfékezni az esetek megugrását – írja a 12-es csatorna.

A csatorna hétfőn közölte, hogy a minisztérium a beltéri gyülekezések számát 50-re, a kültéri gyülekezések számát pedig 100-ra kívánja korlátozni, valamint az úgynevezett „Lila Jelvény szabvány” szerinti szigorú higiéniai és szociális távolságtartási intézkedéseket kíván előírni olyan közterületeken, ahol nem szükséges a Green Pass  (a védőoltás, a vírusból való felépülés vagy a közelmúltban elvégzett pozitív teszt) igazolása.

A jelentés hozzátette, hogy a minisztérium arra is törekszik, hogy a 12 év alatti gyermekek is kaphassanak Green Pass-t, még akkor is, ha ők még nem jogosultak a COVID-19 elleni vakcinára.

A minisztérium közölte, hogy Izrael mintegy 9,3 millió lakosából több mint 5,8 millióan kaptak legalább egy adag oltóanyagot, közel 5,4 millióan kettőt, és közel 550 ezren kaptak egy harmadik emlékeztető oltást.

A harmadik adagot eddig a 60 év felettiekre és az immunhiányos betegekre korlátozták. Izrael 60 év feletti lakossága az egészségügyi minisztérium szerint mintegy 1 572 000 fő.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfő este új adatokat tett közzé, amelyek a súlyos koronavírusos megbetegedések számának folyamatos emelkedését mutatják: vasárnap 84, hétfő estére pedig 66 új beteg jelentkezett, így a jelenlegi teljes szám 373-ra emelkedett.

Izraelben a vírus halálos áldozatainak száma 6 555 volt, vasárnap 14 halálos áldozatot regisztráltak.

Az adatok szerint vasárnap 3 417 embernél diagnosztizálták a vírust, a pozitív tesztek aránya 3,9 százalék volt, hétfő estig további 3 609 esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta összesen 904 874-re emelkedett a megbetegedések száma Izraelben.

18 ortodox zsidó lányt leszállítottak a New Yorkba tartó járatról a koronavírus-protokoll megsértésére hivatkozva

Sábátra a lányokat Antwerpenbe szállították, ahol sok ortodox zsidó él, vasárnap pedig megpróbálnak majd újra elrepülni az Egyesült Államokba.