18 ortodox zsidó lányt leszállítottak a New Yorkba tartó járatról a koronavírus-protokoll megsértésére hivatkozva

A holland rendőrség az amszterdami Schiphol repülőtéren 18 ortodox zsidó lányt távolított el pénteken a Delta-KLM New Yorkba tartó járatáról, állítólag azért, mert nem tartották be a koronavírus előírásokat az étkezésre vonatkozóan – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A lányok egy körülbelül 50 fős csoport tagjai voltak, akik az ukrajnai Kijevből utaztak, amszterdami átszállással – jelentette pénteken a NIW holland zsidó hetilap. Az Amszterdam és New York közötti szakaszon, amelyet a Delta Airlines a KLM-mel közösen üzemeltetett, a lányok közül néhányan a kijelölt étkezési időn kívül kezdtek el enni, állítólag azért, mert a járat nem biztosított olyan ételt, amely megfelelt volna közösségük szigorú kóser előírásainak.

Amikor a lányok nem tettek eleget a felszólításnak, hogy tegyék el az ételüket, a légiutas-kísérők kihívták a rendőrséget, hogy távolítsák el az utasokat.

A csoport azon kérését is elutasították, hogy egy későbbi járatra szállhassanak fel, amely még a sábát kezdete előtt New Yorkba juttatta volna őket, amikor is a hívő zsidók nem utazhatnak repülővel.

Yanki Jacobs rabbi az amszterdami Chabad on Campus-ból kóser étellel látta el a lányokat.

A lányok rokonai szerint a légiutas-kísérők udvariatlanok és türelmetlenek voltak. Herman Loonstein, a holland zsidó közösség egyik prominens ügyvédje önként jelentkezett, hogy képviseli a lányokat a Deltával szemben folytatott tárgyalásokon.

Sábátra a lányokat Antwerpenbe szállították, ahol sok ortodox zsidó él, vasárnap pedig megpróbálnak majd elrepülni az Egyesült Államokba.

Magyarország izraeli saktereket engedett be, hogy segítse a kóser élelmiszer-ellátást

A zsidó közösség kérésére a magyar kormány engedélyt adott arra, hogy Izraelből rituális metszők, ún. sakterek érkezhessenek, segítve a hazai és az európai kóser húsellátást.