Biden prominens texasi zsidó demokratát nevezi ki argentínai követnek

Joe Biden elnök Marc Stanley-t, a zsidó demokraták régi vezetőjét, aki a texasi politikában és az izraeli lobbizásban is aktívan tevékenykedik, jelölte az argentin nagyköveti posztra — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ebben a tisztségben szerepet fog játszani abban, hogy az amerikai kormány az amerikai zsidó csoportokkal együtt továbbra is nyomást gyakoroljon az argentin hatóságokra, hogy kérjék számon az 1994-ben Buenos Airesben az AMIA zsidó közösségi központ ellen elkövetett támadást, amelyben 85 ember meghalt, és több százan megsebesültek. A feltételezések szerint Irán és a Hezbollah felelős a támadásért; egy argentin férfit, akit egy robbanóanyaggal megrakott furgon előkészítésével vádoltak, tavaly felmentettek.

Stanley, aki hatékony adománygyűjtő, jól ismert a texasi demokraták körében korábban a Texasi Peres Ügyvédek Szövetségének és a Texasi Közpénzügyi Hatóság elnöke volt.

A jelölés pénteki bejelentésében a Fehér Ház megjegyezte, hogy Stanley tagja volt az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum Tanácsának, és a zsidó politikai csoportok ernyőszervezete, a Jewish Council for Public Affairs Tikkun Olam díjjal tüntette ki.

Stanley jelenleg az Izrael Policy Forum (Izrael Politikai Fórum) vezetőségi tagja, amely egy, a két államot támogató érdekvédelmi csoport, és hosszú ideig elnöke volt a National Jewish Democratic Councilnak, a mai Jewish Democratic Council of America elődjének.

Az NJDC részben azért ment tönkre, mert a néhai Sheldon Adelson beperelte a csoportot, mert egy online bejegyzésben egy olyan cikkre hivatkozott, amely azt állította, hogy Adelson szemet hunyt a prostitúció felett a kínai tulajdonában lévő kaszinókban. Adelson a republikánus és Izrael-párti ügyek nagy támogatója volt.

A bíróságok elutasították Adelson keresetét, Stanley és az NJDC pedig viszontkeresetet nyújtott be. Egy bíró 2019-ben kártérítés megfizetésére kötelezte Adelsont.

„Kelet-Európa fogja megmenteni a nyugati civilizációt” – Dennis Prager a Neokohnnak

Dennis Prager a lapunknak elmondta, hogyan váltotta fel Amerikában egy szekuláris vallás a kereszténységet, hogy szerinte Biden elnök nem hisz semmiben, és hogy ma azok állnak a jó oldalon, akik a baloldali eszmék ellen harcolnak. Hajdú Tímea interjúja.