Európának fel kell készülnie az újabb menekült áradatra?

Amikor Kemal Kirişci külpolitikai szakértő áprilisban az Afganisztánból menekülők tömegére figyelmeztetett, amely szerinte újabb migrációs válságot idézhet elő, kevés figyelmet kapott Most, hogy a tálibok az esedékes amerikai és NATO kivonulás előtti gyors területszerzésének lehetünk a tanúi, az előrejelzései talán máris beigazolódnak. – írja az Euronews.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az év eleje óta becslések szerint 270 000 ember kényszerült elhagyni otthonát Afganisztánban. Az elmúlt két hónapban pedig mintegy 80 000 gyermek kényszerült lakóhelye elhagyására, továbbá rekordszámú gyermek halt vagy sérült meg.

A segélyszervezetek riadót fújtak, mivel szerintük ez egy sokkal nagyobb humanitárius válság kezdete, amelynek pusztító következményei lehetnek az afgán civilek számára.

Ahogy egyre több afgán próbál menedéket keresni a konfliktus és erőszak elől, számos európai vezető attól tart, hogy a menekültek száma növekedni fog a kontinensen.

Az Európai Uniót még mindig sújtja a 2015-16-os migrációs válság, amely heves vitákat váltott ki a 27 országból álló tömbön belül.

A török hatóságok a múlt hónapban közölték, hogy szorosan figyelemmel kísérik az afgán migránsok beáramlását, mivel idén eddig már több mint 27 ezren lépték át az iráni-török határt. Az iráni-török határ egyébként régóta népszerű csempészútvonal az afgán migránsok számára, akik Törökországba igyekeznek bejutni, mielőtt továbbutaznának Európába.

A törökországi útvonal mellett Litvánia szerint az afgán menekültek Fehéroroszországon keresztül is érkeznek az országba, ami arra utal, hogy egy új útvonal lehet kialakulóban. Vilnius azzal vádolta Minszket, hogy az EU elleni „hibrid háború” részeként támogatja ezeket az illegális határátlépéseket.

Elárasztják az Iszlám Állam harcosai Afganisztánt

Oroszország védelmi minisztere szerint az Iszlám Állam fegyveresei vonulnak át Szíriából és Líbiából Afganisztánba.