Chábád rabbik a járvány óta először készítettek csoportképet – Kazahsztán megbírságolta őket

Több mint 200 Chábád rabbi gyűlt össze Almatiban, a közép-ázsiai köztársaság legnagyobb városában. A Rixos Hotel előtt készült képük felkeltette a helyi hatóságok figyelmét, akik a súlyosbodó járvánnyal küzdenek egy olyan országban, ahol a lakosságnak csak egynegyede van beoltva – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Mintegy 200 dolláros bírságot szabtak ki az almatyi központi zsinagógára a koronavírus elleni távolságtartási intézkedések megsértése miatt – jelentette hétfőn a Kazinform hírügynökség.

Ez volt a Chábád első hivatalos, nagyszabású csoportos fotója a koronavírus járvány tavaly év eleji kitörése óta. Emellett ez volt Levi-Jitzchak Schneerson rabbi, a mozgalom szellemi vezetője, Menachem Mendel Schneerson apja halálának 77. évfordulója Almatyiban, és az első összejövetel azóta, hogy a kazah kormány tavaly felvette az idősebb Schneerson sírját a nemzeti örökségek listájára.

A 200 férfi jelenlétével tartott összejövetel messze elmaradt a korábbi találkozóktól. Több mint 6000 rabbi pózolt a Chábád-Lubavicsi küldöttek 2019-es éves nemzetközi konferenciáján – az eddigi utolsó ilyen eseményen (a tavalyi konferencia virtuális volt).

Oltásellenes rabbit bocsátott el a közössége

Az oltásellenesek csoportja a világ ortodox közösségeinek kissebségét alkotja.