Elkeseredve ismétlik amerikai törvényhozók javaslatukat a zsidó kislány életének megmentésére

Csütörtökön elbukni látszottak amerikai törvényhozók azon erőfeszítései, hogy egy születéskor súlyosan agykárosodott zsidó kisgyermeket az Egyesült Királyságból kórházi kezelésre juttassanak az Egyesült Államokba, miután csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította szülei kétségbeesett fellebbezését – írja az Algemeiner.

A kétéves Alta Fixsler szülei jogi vitába keveredtek a Manchester University NHS Foundation Trust-tal az Egyesült Királyságban. Az alapítvány orvosai, akik Altát kezelték, aki orvosi segítség nélkül nem tud enni vagy lélegezni, az év elején arra a következtetésre jutottak, hogy nincs esélye a gyógyulásra.

Május végén Sir Alistair MacDonald, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának bírája úgy határozott, hogy Alta életmentő kezelését vissza lehet vonni, mivel ez „az ő érdekeit szolgálja”. Alta orvosainak véleményére hivatkozva úgy ítélt, hogy nem érez örömöt, de érez fájdalmat és szorongást, és a bíró kizárta azt a javaslatot, hogy a gyermeket az USA -ba vagy Izraelbe vigyék további kezelésre, azzal az indokkal, hogy ez további szükségtelen fájdalmat okoz neki.

Alta szülei azzal érveltek, hogy az életfenntartó eljárások visszavonása alapvető jogsértés lenne ortodox zsidó meggyőződésük ellen, és felajánlották, hogy saját költségen külföldre viszik kezelésre. Édesapja amerikai állampolgár, és Altának vízumot adtak ki, hogy belépjen ebbe az országba orvosi kezelésre.

Hétfőn a Fixslerek levelet kaptak a strasbourgi székhelyű EJEB-től, amelyben elutasították fellebbezésüket, és megerősítették az Egyesült Királyság bíróságának Alta állapotára vonatkozó értékelését.

Válaszul hét demokrata szenátor – Chuck Schumer és Kirsten Gillibrand (NY), Cory Booker és Robert Menendez (NJ), Richard Blumenthal (CT), Thomas Carper (DE) és Tammy Duckworth (IL) – levélben követelte, hogy a kislányt engedjék Amerikába.

„Ez élet és halál kérdése”, és a kislányra kezelés vár az Egyesült Államokban – írták levelükben.

Júniusban tíz republikánus szenátor is hasonló követeléseket fogalmazott meg, és Joe Biden elnöknek írt levelében kijelentették, hogy „elfogadhatatlan, hogy a brit kormány átvegye a szülők szerepét, és figyelmen kívül hagyja a család őszinte vallási kifogásait”.

A Fixler család ügyvédei továbbra is azon dolgoznak, hogy tárgyalásos megállapodást kössenek, hogy Alta az Egyesült Államokba kerüljön, annak ellenére, hogy a jogi lehetőségek kimerültek.

A Manchester University NHS Foundation Trust szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy nem tud nyilatkozni arról, hogy sikerül-e megállapodni.

Az angol bíróság levenné a két éves Altát a lélegeztetőgépről, Izrael a walesi herceg segítségét kéri

Reuvén Rivlin elnök Károly herceg segítségét kérte, hogy a szülők Jeruzsálembe szállíthassák a kislányt, mivel a kezelés leállítása ütközik a vallási nézeteikkel. 

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.