Az angol bíróság levenné a két éves Altát a lélegeztetőgépről, Izrael a walesi herceg segítségét kéri

Reuvén Rivlin elnök Károly herceg segítségét kérte, hogy a szülők Jeruzsálembe szállíthassák a kislányt, mivel a kezelés leállítása ütközik a vallási nézeteikkel. 

Májusban egy manchesteri bíró azt az ítéletet hozta, hogy az orvosok palliatív ellátásba helyezhetik a két éves Alta Fixslert. A szülei azonban ebbe nem akartak belegyezni és Jeruzsálembe akarták vinni a gyermeküket – írja a BBC. 

Reuvén Rivlin levelet írt Károly, walesi hercegnek, amiben segítségét kérte a szomorú ügyben.

A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a kislányt levehetik a gépekről. Alta nem tud magától se enni, se inni, se pedig lélegezni.

MacDonald bíró úr a döntésében az mondta, hogy kezelés megszüntetése, amely életben tartja Altát a kislány „érdekében áll”, és hogy az Izraelbe való szállítása „felesleges kényelmetlenséget” okozna a gyermeknek, és nem járna semmilyen egészségügyi előnnyel.

Reuvén Rivlin, Izrael hamarosan leköszönő elnöke levélben kérte Károly herceget, hogy engedjék meg a családnak, hogy Jeruzsálembe menjenek.

„A hitükben foglaltak ellentétben állnak azzal, hogy megszüntessék a kezelést, amely meghosszabíthatja a kislányuk életét, és már biztosítva van a biztonságos utazás, és a kislány kezelésének folytatása Jeruzsálemben”

– írta Rivlin.

Az elnök leírja, hogy a brit kormányt is megkeresték, de valószínűnek tartják, hogy a személyes beavatkozás nagyobb hatással lenne.

„Tragédia lenne, ha nem lehetne teljesíteni a szülők kérését oly módon, hogy az megfeleljen, mind a törvénynek, mind az ő vallásuknak”

– írta Rivlin.