Az EU képviseltette magát az új iráni elnök beiktatásán

Az Európai Unió becsukja a szemét ha igazi diktátorok véres múltjáról van szó – állapítja meg a Spectator World. 

Januárban Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek el kellett halasztania a brüsszeli útját, miután több EU tisztviselő kijelentette, hogy a Kapitólium ostroma miatt nem hajlandóak találkozni vele – olvasható a Spectator oldalán.

Luxemburg egyenesen kijelentette, hogy az amerikai vezetés tagjai „nem szívesen látott” vendégek többé.

Azonban az EU csak Amerikával ilyen szigorú – állapítja meg a Spectator újságírója – az igazi véres kezű diktátorokkal örömmel tárgyalnak. Így nem is csoda, ha a „hentes” gúnynévre hallgató új iráni miniszterelnöknek a legnagyobb tiszteletet mutatja az Unió. Az EU a héten bejelentette: hivatalos EU tisztviselőt küld Raiszi beiktatási ünnepségére.

Létfontosságú, hogy diplomáciai kommunikáció legyen az új adminisztrációval, és közvetlenül tudjunk fontos üzeneteket eljuttatni” – jelentette ki az EU szóvivője.

A Spectator szerint feltűnő, hogy igyekszik az EU elkendőzni, hogy Raiszit „Teherán hentesének” nevezték a nyolcvanas években, mivel ügyészként részt vett az iráni disszidensek elleni leszámolásban, és része volt az ajatollah „halál bizottságának.”

Az EU-t képviselő Enrique Mora részvétele ellen Izrael is tiltakozott, azonban a diplomata megjelent a csütörtöki ünnepségen.

A lap rámutat, hogy Ursula von der Leyden tavaly értékelő beszédében kijelentette, hogy az Európai Unió minden emberi jogokat sértő tett ellen fel fogja emelni a szavát. A Spectator szerint úgy látszik ez az ígéret Iránra nem vonatkozott.

Vágyálmok és buktatók – fókuszban az iráni atomalku

Miről is szólt a 2015-ös iráni atomalku, mik voltak a leggyakrabban felmerülő kritikák, illetve milyen jövő vár a megegyezésre az amerikai és iráni elnökválasztások fényében? Zsíros Egon írása.

Borítókép: MTI/EPA