A Kremlhez vezetnek a jobbikosokat Afrikába utaztató német szervezet szálai

Vsquare oknyomozó portál utánajárt annak, hogy milyen kötődése van a Kremlhez annak a német bázisú szervezetnek, amely mások mellett jobbikos politikusokat utaztatott tavaly karácsonykor Afrikába választási megfigyelőnek. A portál szerint az ügy bizonyítja: a Kreml továbbra is aktívan közreműködik külföldi országok választásainak befolyásolásában, ehhez pedig politikusok és álcivil szervezetek széles körét használja a már jól ismert dezinformációs gépezetén túl – írja Dezső András a hvg-n.

Mint arról idén év elején a hvg360 kiderítette, egy Párizsból induló magángéppel utazott tavaly karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint egy, a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is. A választás, amit megfigyeltek, különösen fontos volt Oroszországnak: a Kreml az elmúlt években szinte a teljes titkosszolgálati arzenálját bevetette azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. Ő az a lengyel politikus, akit azzal vádolnak, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.

A Vsquare nevű visegrádi régiós tényfeltáró portálon megjelent egy hosszabb írás, ami az „afrikai misszió” tágabb kontextusának járt utána. A lap emlékeztet rá, hogy Mateusz Piskorski az elsők között volt, aki a 2000-es évek elején Kreml-barát választási megfigyelő missziókat szervezett, és mint azt a Vsquare megállapította, az általa 2007-ben alapított, eredetileg szervezet lengyel kirendeltségén keresztül kapcsolatban áll a német Europäisches Zentrum für Geopolitische Analyse nevű szervezettel. Ez volt az a szervezet, amely megszervezte és finanszírozta azt az afrikai missziót, amiben Samu és Szabó is részt vett.

A cikk folytatása itt olvasható.

Felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól a bíróság

Ugyanakkor a törvényszék költségvetési csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a volt jobbikos politikust.