Elutasították az agykárosodott zsidó kislány életben tartását célzó fellebbezést

Alta Fixsler szülei jogi harcot folytattak azért, hogy lányukat Izraelbe vagy az Egyesült Államokba szállítsák további kezelésre – írja az Arutz7.

Elutasították az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) benyújtott fellebbezést, amelyet egy agykárosodott kétéves zsidó kislány szülei nyújtottak be annak érdekében, hogy életben tartsák őt.

Alta Fixsler szülei jogi csatát vívtak a Manchester University NHS Foundation Trusttal, hogy engedélyt kapjanak arra, hogy lányukat Izraelbe vigyék további kezelésre, vagy az Egyesült Államokba, ahová apja amerikai állampolgársága miatt vízumot kapott.

Az EJEB úgy döntött, hogy nem avatkozik be az ügybe, miután a brit legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a kisgyermek érdekében áll az életmentő kezelés visszavonása.

A gyermek szülei rendkívül kiábrándítónak nevezték a döntést, és azt mondták, remélik, hogy még mindig meg tudnak egyezni lányuk életének megmentése érdekében – mondta ügyvédjük, David Foster a BBC Radio 4 Today című műsorában.

„Ez egy olyan helyzet, amelyben egyetlen szülő sem szeretné magát találni”

– mondta.

Alta Fixsler szülei azzal érveltek az európai bíróság előtt, hogy haszid zsidóként a kórháznak a lányuk életfenntartó berendezésének eltávolítására irányuló terve ellentétes vallási meggyőződésükkel, és sérti szülői jogaikat.

A BBC szerint azonban az EJEB elutasította a fellebbezésüket, és egyetértett a brit bíróság korábbi döntésével.

Foster aggasztó precedensnek nevezte a döntést. Elmondta, hogy a család mérlegeli a lehetőségeiket, hozzátéve, hogy „a jogi út véget ért, de még mindig fennáll a lehetősége annak, hogy megállapodásra jussanak”.

Az angol bíróság levenné a két éves Altát a lélegeztetőgépről, Izrael a walesi herceg segítségét kéri

Reuvén Rivlin elnök Károly herceg segítségét kérte, hogy a szülők Jeruzsálembe szállíthassák a kislányt, mivel a kezelés leállítása ütközik a vallási nézeteikkel.