Háromezer fölé emelkedett a napi koronavírus-esetszám Izraelben

Vezető egészségügyi tisztségviselők szerint mérlegelni kell az óvintézkedések újbóli bevezetését, „a gazdaság károsítása nélkül”, a kormány szerint bővíteni kell a „magas kockázatú” országok listáját is – írja a Times of Israel.

Az egészségügyi minisztérium szerint éjfél és este 10 óra között 3 161 új esetet diagnosztizáltak, a tesztek közel három százaléka egy nappal korábban pozitív lett. A súlyos esetek száma 217, köztük 43 van lélegeztetőgépen.

A miniszterek kedden megvitatták az Egészségügyi Minisztérium ajánlásait, hogy tovább korlátozzák a gyülekezéseket annak érdekében, hogy megfékezzék a kiújult COVID-19-járványt.

A kormány miniszterei azt is mérlegelik, hogy bővítsék azon országok listáját, amelyekből az utazóknak – beleértve a beoltottakat és a felgyógyultakat is – hét napos karanténba kell lépniük Izraelbe érkezésük után.

A kormány csütörtökön visszaállította az úgynevezett Green Pass-t, és a több mint 100 fős rendezvényekre csak azok léphetnek be, akik oltottak, felépültek vagy negatív COVID-tesztet mutatnak be. A 12 év alatti gyermekek jelenleg mentesültek a rendszer alól, de a miniszterek várhatóan megszüntetik ezt a mentességet, és a szabályokat a 100 fő alatti összejövetelekre is alkalmazni fogják.

Nachman Ash, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója hétfőn aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt, mondván, a kormány következő lépése az lesz, hogy „megszigorítják” a hatályos jogszabályok egy részét az újjáéledő járvány leküzdése érdekében.

Egy nappal azután, hogy Izrael megkezdte a koronavírus elleni oltás harmadik oltás beadását a 60 év feletti emberek számára, az egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy eddig 45 ezer ember kapta meg az emlékeztető oltásokat, és a minisztériumnak nincs tudomása semmilyen mellékhatásról.

Naftali Bennett miniszterelnök pénteken azt mondta az egészségügyi vezetőknek, hogy a kormány célja, hogy a következő héten másfél millió 60 év feletti izraeli megkapja a védőoltást.

Izraelben a 60 év felettiek harmadik vakcina dózist kapnak

A harmadik oltás csak azok számára lesz elérhető, akik legalább öt hónappal korábban megkapták a második adagot.