Rekord számú alija várható idén Amerikából

2021-ben várhatóan mintegy 5000 ember fog Észak-Amerikából Izraelbe bevándorolni, ami 42%-os növekedést jelent az éves átlaghoz képest – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ez a szám történelmi csúcsot jelentene az Észak-Amerikából történt aliják történelmében.

A globális világjárvány 2020. márciusi kezdete óta több mint 18 000 alija-kérelmet nyújtottak be, és mintegy 16 000 háztartásból vettek részt a Nefesh B’Nefesh által szervezett online tájékoztató rendezvényeken.

Az alijázások számának jelentős növekedése több tényezőnek is köszönhető.

A fiatalok, a családosok, sőt még a nyugdíjasok is átértékelték prioritásaikat a világjárvány tapasztalatai nyomán. Az, hogy Izrael viszonylag sikeresen kezelte a világjárványt, pozitívabb fényt vetett az országra. Izrael nem csak a vakcinák bevezetésében volt világelső, de az Egyesült Államoknál jóval alacsonyabb halálozási arányt produkált – mind az egy főre, mind a fertőzések számára jutó halálozások tekintetében. Ez is mutatja, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult a világjárvány alatt.

A távmunka normalizálódása új lehetőségeket nyitott azok számára, akik szeretnének Izraelbe költözni és egyúttal megtartani a munkahelyüket is. Néhány egyetemi hallgató is Izraelbe költözik, azzal a tervvel, hogy majd távoktatással végzi a diplomáját.

„A fiatalok Izraelt egy készségeken alapuló társadalomnak látják, és sokan úgy döntenek, hogy inkább itt indulnak el az életben ahelyett, hogy Észak-Amerikában maradnának és a hagyományosabb karrierutakat követnék”

– mondta Marc Rosenberg, a Nefesh B’Nefesh diaszpóra-partnerségekért felelős alelnöke.

Még két évvel ezelőtt is a bevándorlók 90%-a csak az érkezés után kezdte meg a munkakeresést, most már csak körülbelül 60% teszi ezt, mivel megnőtt a lehetőség, hogy megtartsák a eredeti munkahelyüket és távolról dolgozzanak.

Az alija számok azért is emelkedhettek, mert Rosenberg szerint egyre több gyermekes család költözik Izraelbe. A világjárvány előtt a bevándorló családok túlnyomó többsége fiatal, gyermektelen vagy kisgyermekes pár volt. A világjárvány óta azonban több az otthon már befutott karrierrel rendelkező szülő, akik az általános iskolás vagy középiskolás gyermekeikkel érkeznek.

Menekülniük kéne az amerikai zsidóknak?

Egy izraeli nyílt levél alijázásra buzdítja a poway-i megtámadott zsinagóga közösségét.