Találtak egy németországi török disszidensek neveit tartalmazó halállistát, a rendőrség nyomozást indított

A német ügyészek nyomozást indítottak az Európában működő török nacionalista szervezett bűnözői csoportok és motoros klubok ellen, miután a német rendőrség a nyár elején, 55, Németországban élő, másként gondolkodó újságíró és aktivista nevét tartalmazó „halállistát” talált – írja a Vice.

Az aktivisták és újságírók, azután menekültek Németországba, hogy Erdogan kormánya az újságírók és a civil társadalom tagjai ellen tisztogatásokat és önkényes letartóztatási hullámot indított.

Erdogan 2013-óta agresszívan elnyomja a politikai ellenzékét Törökországban. A 2016-os sikertelen puccskísérletet követően több százezer ellenzékit vettek őrizetbe vagy rúgtak ki a kormányzati állásokból. Németország amúgy is jelentős török diaszpórája számos letartóztatás vagy üldöztetés elől menekülő másként gondolkodónak adott otthont.

Most úgy tűnik, hogy ők még Németországban sincsenek biztonságban.

Európában az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a török szervezett bűnözés. A törökök szervezett bűnözésben betöltött szerepüket a (török) kurdoktól vették át, akik sokáig uralták Európa heroincsempész-útvonalait.

Erdogan ultranacionalizmusa azonban visszhangra talált a kemény jobboldali török motorosbandák körében, akik maguk is részt vesznek az európai szervezett bűnözésben, és ezért is félő, hogy hajlandóak a rezsim politikai ellenfeleit potenciális célpontokként kezelni.

Borítókép: EPA/CLEMENS BILAN

A francia zsidók dicsérik a török neofasiszta csoport elleni intézkedéseket

A zsidó közösség hétfőn üdvözölte a francia belügyminiszter „Szürke Farkasok” betiltásáról szóló döntését.