Kegyeletsértő módon Anna Frank képével illusztrálták egy dalt Argentínában, botrány lett belőle

Egy népszerű argentin tévéműsor Anne Frank képével illusztrálta a „Nőkről, akik nem hagyják el a házat” szóló dalt – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az „I’m Not That Woman” című dal, amelyet Paulina Rubio spanyol énekesnő írt, olyan erős nőkre utal, akik nem követik a hagyományos társadalmi normákat. Anne Frank képe egy óriási monitoron jelent meg közvetlenül az énekesnő, Sofia Jimenez mögött, aki azt énekelte, hogy „Nem az a fajta nő vagyok, aki nem hagyja el a házat”.

Az argentin zsidó szervezetek elítélték az esetet. A műsor néhány producere, valamint a műsorvezető is ellátogatott a Buenos Aires-i Anne Frank-házba, a híres zsidó naplóírónő padláson lévő rejtekhelyét rekonstruáló múzeumba.

„Anne Frankot háttérként használni egy olyan dalhoz, amely egy nőről szól, aki nem hajlandó otthon maradni, a holokauszt elbagatellizálásának a legszélsőségesebb kifejezésmódját jelenti”

– írta közleményében az Anne Frank Ház.

Centro Ana Frank AR on Twitter: „👉Gracias al acuerdo firmado entre el Centro Ana Frank y la producción del programa #Showmatch en relación a la utilización de la imagen de #AnaFrank durante el show de Sofia Jiménez el día viernes,hoy nos visitaron para realizar la visita al Museo y conocer más sobre la historia pic.twitter.com/RMdATBUesb / Twitter”

👉Gracias al acuerdo firmado entre el Centro Ana Frank y la producción del programa #Showmatch en relación a la utilización de la imagen de #AnaFrank durante el show de Sofia Jiménez el día viernes,hoy nos visitaron para realizar la visita al Museo y conocer más sobre la historia pic.twitter.com/RMdATBUesb

„Anne Frank nem azért maradt otthon, mert engedelmes nő volt, hanem azért mert el kellett rejtőznie, hogy a náci gépezet üldözése elől”

– írták.

A DAIA nevű zsidó ernyőszervezet „szerencsétlennek és zavarónak” nevezte a műsor képválasztását.

Marco Tinelli a műsorvezető a kedden sugárzott epizódban kért bocsánatot:

„Vállalom a felelősséget ezért a hibáért. Távol áll tőlem a holokauszt elbagatellizálása. Személyesen négyszer látogattam meg az amszterdami Anne Frank-házat. Olyan apa vagyok, aki az egyik fiát az ORT [zsidó] iskolába küldte, nagyon jól ismerem azt a csodálatos oktatást, amelyet a zsidó közösség Argentínában nyújt”

– mondta.

„Őszinte bocsánatkérésemet fejezem ki”.

Az Anne Frank Ház és Múzeum Argentínában 2009-ben nyílt meg, állandó kiállításoknak ad otthont és oktatási programokat szervez. Buenos Airesben pedig 2014-óta egy Anne Frank-szobor is áll.

Leszbikus utalások miatt tiltanák el az iskolásokat Anne Frank naplójától

Több mint 90 szülő levélben panaszkodott arra, hogy a lány leírásokat közölt a női nemi szervekről, és a nők iránti vonzalmáról.