Leszbikus utalások miatt tiltanák el az iskolásokat Anne Frank naplójától

Több mint 90 szülő levélben panaszkodott arra, hogy Frank leírásokat közölt a női nemi szervekről és a nők iránti vonzalmáról — írja a The Jerusalem Post.

Brazíliában a szülők tiltakoznak az ellen, hogy egy iskolában Anne Frank híres holokauszt-naplóját tanítják, arra hivatkozva, hogy szerintük a szexuális tartalom nem megfelelő a hetedikesek számára.

A Revista Oeste magazin szerint több mint 90 szülő panaszkodott a Sao Pauló-i Escola Mobile magániskolák hálózatának vezetőségéhez küldött levélben, hogy Frank a női nemi szerveket és a nőkhöz való vonzódását írja le.

A szülők Anne Frank hivatalos naplójának legújabb kiadásában található részek miatt panaszkodtak, amely a zsidó lány nácik elől Amszterdamban bujkáló két évét örökítette meg, mielőtt őt és családját elfogták, deportálták és meggyilkolták a holokauszt idején.

Frank apja, aki a család egyetlen túlélője volt, 1947-ben kihagyta ezeket a részeket, amikor kiadta „Egy fiatal lány naplója” című könyvét,

amely Anne több naplója és hátrahagyott írása alapján készült. Ottót zavarba hozta a tartalom – közölte az Anne Frank Alapítvány a múlt héten a Veja című sao paolo-i magazinnal. Az alapítvány 2017-ben kiadta a napló egy illusztrált változatát, amely viszont tartalmazta az említett passzusokat is.

A kiegészítések között szerepel Frank leírása arról, hogy saját testét vizsgálta, és hogy korai serdülőkorában más lányok iránti vonzalmat tapasztalt, mielőtt 13. születésnapja után nem sokkal bujkálni kényszerült a családjával.

„Be kell vallanom, minden alkalommal, amikor meztelen női aktot láttam, extázisba kerültem. Bárcsak lenne barátnőm”

— írja Frank az egyik passzusban. Egy másik egy olyan bejegyzésen alapul, amelyben Anne felidézi, hogy barátságuk jeléül azt javasolta neki és egy barátnőjének, hogy mutassák meg egymásnak a melleiket egy ottalvós buli során.

A brazil szülők azt írták, hogy

elismerik „Anne Frank írásainak fontosságát a holokauszt oktatásában. De nem értünk egyet azzal, hogy egy olyan változatot tanítsanak 12 éveseknek, amely nem megfelelő szexuális tartalmú oldalakat tartalmaz, ami számukra elhomályosítja a fő témát, vagyis a holokausztot”.

A család archívumát birtokló Anne Frank Alapítvány szerint Frank teljes naplója fontos ahhoz, hogy komplex képet kapjunk arról a lányról, akinek megpróbáltatásai és meggyilkolása a holokauszt tragédiájának szimbólumává vált.

„Az idők változnak, és egyre nagyobb az igény arra, hogy megismerjük a valódi Anne Frank sokféle aspektusát, ezért úgy döntöttünk, hogy Otto halála után közzétesszük a teljes naplót, beleértve első alkalommal azokat a részeket is, amelyeket Otto kivett belőle”

— mondta a Fonds néven ismert alapítvány a Veja című lapnak.

A szóban forgó részek több mint 30 évvel ezelőtt jelentek meg először, egy tudósok számára írt könyvben, „Anne Frank naplója: A felülvizsgált kritikai kiadás” címmel

— jegyezte meg a Fonds.

Két író eltávolította Izraelt és Anne Frankot a könyveiből

A bestseller szerzők néhány Twitter felhasználó hatására döntöttek így.