Iráni dróntámadás érhetett egy izraeli hajót, a legénység két tagja meghalt

Az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevű cég pénteken közölte, hogy támadás ért előző nap egy általa üzemeltetett tartályhajót Omán térségében, a támadásban a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette – írja az MTI.

Izrael Iránt vádolta a támadás végrehajtásával, és a kemény válaszlépés szükségességét hangsúlyozta.

A londoni székhelyű Zodiac Maritime a honlapján arról számolt be, hogy a támadást az Arab-tengeren hajtották végre a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú Mercer Street nevű hajó ellen. A cég szerint gyaníthatóan kalóztámadásról van szó, ám az ügyet még vizsgálják.

A tengerbiztonsági információkkal szolgáló United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) szerint a támadás a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre történt. AZ UKMTO mindazonáltal hozzátette, hogy nem kalóztámadásról van szó.

A Refinitiv hajókövető rendszere szerint a közepes méretű tartályhajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába.

    Jaír Lapid izraeli külügyminiszter közleménye szerint közölte a brit külügyminisztériummal, hogy kemény válaszlépésre van szükség az ügyben. „Irán nemcsak Izrael problémája, hanem a terrorizmus, pusztítás és instabilitás exportőre is egyben, ami mindnyájunknak árt. A világ nem maradhat csöndben az iráni terrorizmussal szemben, amely a hajózás szabadságának is árt” – fogalmazott.

Richard C Pendry on Twitter: „Drone attack hits Israeli ship off the coast of the Oman and kills 2 including a Brit security guard. Iran is being held as the culprit. Quite possible, but there are many ‘players’ in the area that wish Israel harm. Worrying escalation. #violentworld pic.twitter.com/gdqCLPTY4F / Twitter”

Drone attack hits Israeli ship off the coast of the Oman and kills 2 including a Brit security guard. Iran is being held as the culprit. Quite possible, but there are many ‘players’ in the area that wish Israel harm. Worrying escalation. #violentworld pic.twitter.com/gdqCLPTY4F

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég közölte, hogy egyik munkatársuk a támadás következtében életét vesztette. Hozzátette: együttműködnek a hatóságokkal, és támogatást nyújtanak az áldozat hozzátartozóinak.

A Reuters hírügynökségnek hírszerzési jelentéseket ismerő amerikai és európai források is azt mondták, hogy a fő gyanúsított az ügyben Irán, de kormányaik továbbra is bizonyítékokat keresnek ennek alátámasztására.

    Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerint úgy tűnik, hogy a támadást drónnal vagy más, pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre.

Irán nem reagált az esettel kapcsolatban.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint úgy tudni, hogy több óra eltéréssel két támadás is érte a hajót. Míg az első során nem keletkezett kár, addig a második során találat érte a hajóhidat, az áldozatok ekkor vesztették életüket.

Izrael és Irán rendszeresen egymást vádolta a hajóik elleni támadások végrehajtásával az elmúlt hónapokban.

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.