Irán az Egyesült Államokat okolja az atomtárgyalások elakadásáért

Irán nem fogadja el az Egyesült Államok „makacs” követeléseit, és visszautasítja, hogy Washington nem hajlandó garanciát adni arra, hogy nem lép ki ismét az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodásból – jelentette ki szerdán Ali Hamenei, a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője.

„Az amerikaiak gyáván és rosszindulatúan viselkedtek. Következmények nélkül felrúgták a megállapodást, most pedig egyenesen a szemünkbe mondják, hogy nem tudnak garanciát adni arra, hogy ez nem történik meg újra”

– idézte az iráni állami televízió Hameneit.

A nemzetközi megállapodás értelmében Teherán korlátozta atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump előző amerikai elnök viszont kilépett a megállapodásból, és visszaállította a büntetőintézkedésket. Válaszul Teherán is fokozatosan felmondta a szerződésből fakadó kötelezettségeit.

Joe Biden hivatalba lépése után viszont tárgyalások kezdődtek arról, hogy hogyan térhet vissza mindkét fél a megállapodáshoz.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Washington őszinte és elszánt diplomáciát folytat a megállapodás helyreállítása érdekében.

Az Egyesült Államok közvetlenül nem vesz részt a tárgyalásokon.

Az áprilisban megkezdett megbeszéléseket júniusban felfüggesztették, miután a keményvonalas Ebrahím Raiszi megnyerte az iráni elnökválasztást, és egyelőre nincs kitűzve a folytatás időpontja. Washington közölte, hogy kész visszatérni Bécsbe, hogy folytatódhassanak a megbeszélések, s szeretné, ha Irán is visszatérne a tárgyalóasztalhoz. Irán alapvetően azt kifogásolja, hogy az Egyesült Államok szerinte más kérdéseket, Irán rakétaprogramja és regionális befolyása korlátozását is bele akarja venni az egyezménybe.

Kezd valószínűtlennek tűnni az iráni atomalkuhoz való visszatérés

Az Iszlám Köztársaság követelései és a programjában elért haladás miatt a JCPOA-hoz való visszatérés sokkal nehezebbnek tűnik, mint Biden hivatalba lépésekor.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.