Elemzés: Bennett közel-keleti szereplőként szeretné megerősíteni Izraelt

Naftali Bennett miniszterelnök legfőbb prioritása az Izraelre irányuló iráni fenyegetés elleni küzdelem, és ez együtt jár egy regionális fókuszváltással.

Közel két hónappal a miniszterelnöki megbízatása óta Naftali Bennett egyértelműen jelezte, hogy hol helyezkedik el a nemzetközi kapcsolatok fókusza terén: Izraelt a Közel-Kelet meghatározó szereplőjévé kell tenni – írja Lahav Harkov a Jerusalem Postban.

Az új miniszterelnök a belföldi kérdéseket helyezi előtérbe, mint például a COVID-19 járvány, és sok álmatlan éjszakát tölt a Knesszetben, ami kevés időt hagy a külügyekre. Ráadásul ebben az új kormányban Jáir Lapid külügyminiszter sok külpolitikai kérdésben vezető szerepet vállal.

De Bennett továbbra is nagy szerepet játszik a nemzetközi ügyekben; csak válogatósabb, ha aktív szerepet kell vállalnia. Ez a választás a Közel-Kelettel kapcsolatos ügyekre esett.

A Miniszterelnöki Hivatal (PMO) bennfentesei ezen a héten azt mondták, hogy Bennett legfőbb prioritása az iráni Izrael-ellenes fenyegetés elleni küzdelem, és ez együtt jár a regionális fókuszváltással.

Izrael újabb szövetségei a Közel-Keleten az Iránnal kapcsolatos mély aggodalomból fakadtak, főleg az Öböl-menti államok csatlakoztak hozzá, de nem csak az Ábrahám-szövetség országait érinti.

Hivatalba lépésekor Bennett úgy találta, hogy a térség számos országa azt várta, hogy Izrael nagy szerepet játsszon Irán legyűrésében, és ők támogatták és visszhangozták Izrael és az USA aggodalmait az iráni atomalku kapcsán.

Bennett kapcsolatban állt a régió arab vezetőivel, beleértve azokat is, amelyekkel Izrael nem rendelkezik hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal, és reméli, hogy nyílt kapcsolatokat létesít Izrael és több arab ország között.

Bennett első külföldi látogatása Jordániában volt, hogy találkozzon II. Abdullah királlyal. Az utazást titokban hajtották végre, de hamarosan kiszivárgott, és Abdullah ezen a héten megerősítette. A következő hetekben Bennett beszélt Mohammed bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek koronahercegével, és kormánya azon dolgozott, hogy fokozza az együttműködést Egyiptommal. Eközben Lapid az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, és két hét múlva Marokkóba ment.

A PMO-ban történt találkozások Bennett gondolkodását is tükrözték. Diplomáciai tanácsadója Shimrit Meir, a neves közel-keleti elemző, aki éveken keresztül arab nyelvű hírportált vezetett, és kommentálta a régiót a főbb izraeli hírügynökségek számára.

Izrael új nemzetbiztonsági tanácsadója, Eyal Hulata, a Moszad magas rangú tisztviselője volt, aki meghatározó szerepet játszott Izrael és az arab országok közötti kapcsolatokban, többek között a színfalak mögött dolgozott az Ábrahám-egyezmények megvalósításában. Bennett nem nevezett ki senkit az angol nyelvű sajtó szóvivői posztjára.

A regionális fókusznak belpolitikai előnye is van, mert erősíti a jelenlegi kormánykoalíciót, még a tagjai közötti jelentős különbségek ellenére is. Ez szöges ellentétben áll a koalíció palesztinokkal folytatott kapcsolataival, amelyekről egy Bennetthez közeli forrás a héten azt mondta: „Abban a pillanatban, amikor elkezdünk belemenni a palesztin kérdésbe, a kormány szétesik.”

Bennett arra törekszik, hogy Izraelt olyan helyzetbe hozza, ahol valóban a Közel-Kelet része, de nem csak földrajzi módon, miközben szigetként viselkedik, és folyamatosan a Nyugatra figyel. Míg a miniszterelnök továbbra is az Egyesült Államokat látja Izrael legnagyobb stratégiai szövetségesének, és az EU továbbra is Izrael legnagyobb kereskedelmi partnere, Bennett azt akarja, hogy Izrael integráltabban, diplomáciailag és gazdaságilag is a Közel-Kelet része legyen.

Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Amir Cohen

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.