A brit mandátumi erők eltussolták zsidó gyermekek megölését

Az Izraeli Állami Levéltár által nemrég közölt dokumentumok között vannak jelentések a brit erők halálos portyázásáról is – írja a Jewish Chronicle.

Az újonnan feloldott dokumentumokból kiderül, hogy a brit rendőrség a brit mandátum altt álló Palesztinában hogyan igyekezett leplezni a zsidó aktivisták „hidegvérű megölését” – közölték izraeli kutatók.

Az Izraeli Állami Levéltár által nemrégiben feloldott több mint ötezer dokumentum tartalmaz eddig nem látott jelentéseket a brit erők halálos portyázásáról, amelyek „önvédelemként” vagy „balesetként” írják le a gyilkosságokat.

Az iratok között vannak ra’ananai rendőrségi feljegyzések, amelyek a brit álláspontot mutatják egy a Lehivel való konfrontációról.

1947. november 12-én a brit rendőrséget riasztották, hogy a Lehi ellenállási csoport („Izrael szabadságharcosai”, Nagy-Britanniában „Stern Gang” néven ismert jobboldali cionista milícia) tagjai katonai kiképzésen vesznek részt egy helyi házban – és úgy döntöttek, lerohanják az épületet.

A konfrontáció során három 15-18 éves lányt agyonlőttek: Yehudit Cohent, Sarah Belskit és Leah Gintzlert. Egy fiút, a mindössze 16 éves Shalom Makharovsky-t és oktatójukat, a 19 éves Yitzhak Moskowitz-ot is megölték. Mások megsebesültek.

Peleg Levi izraeli kutató és filmrendező szerint, aki szemtanúk beszámolói alapján dokumentumfilmet készített a razziáról, „nem volt kétséges”, hogy a gyerekek elmenekültek az épületből, amikor lelőtték őket, és „nem fenyegettek senkit” abban a pillanatban .

Ezt a nézetet erősíti „az a tény, hogy egyetlen brit katona sem sérült meg az incidensben” – mondta Levi.

A rendőrségi jelentés rögzíti, hogy a Lehi-tagok „kiugrottak a ház minden ajtaján, és több különböző irányba menekülni kezdtek”, de nem említi, hogy a rendőrség mikor nyitott tüzet, hozzátéve, hogy „a parancsnok közvetlen veszélyben látta erőit, és parancsot adott a tüzelésre”.

A brit jelentés tartalmazott egy hosszú listát a razzia során lefoglalt fegyverekről, valamint azt az állítást, hogy „a művelet támogatást kapott Londonból”.

Egy másik dokumentum rögzíti a 18 éves Asher Tartner esetét, akit brit katonák lőttek lábon, miközben Lehi-szórólapokat osztogatott. A rendőrség beszámolt arról, hogy bár később meghalt a kórházban, „elsősegélyben részesült”.

Dr. Saul Zadka író szerint azonban „sérülése ellenére a helyi központba vitték, ahol brutálisan kihallgatták, miközben erősen vérzett”.

Dr. Zadka említ két másik iratot, amelyek ártatlan szemlélők, Meir Plaskovsky és fia Reuven haláláról szólnak 1947. szeptember 17-én, Moshav Karkurban.

Plaskowski és fia motorkerékpáron haladtak Haderától Pardes Hanna felé, amikor egy brit páncélozott autó elütötte őket.

Az esetről szóló brit tudósításban a páncélautót vezető katona azt mondta, hogy levette a napszemüvegét, elvesztette uralmát a jármű felett, és összetört egy útszéli fát, nem tudva arról, hogy elgázolta őket.

Egy másik irat azonban részletezi Shneur Zalman Gonik, a tel-avivi zsidó férfi vallomását, aki aznap Pardes Hannához vezetett, és látta, hogy a páncélautó szándékosan bekanyarodott egy motorkerékpárba.

„A motorkerékpár 15 méterrel előttem volt” – mondta Gonik. „Mindkettőnk előtt egy katonai páncélautó állt. Hirtelen láttam, hogy elfordult és elütötte a motorkerékpárt. Porfelhő emelkedett fel, és miután eloszlott, láttam, hogy a páncélautó sofőrje valószínűleg elveszti az uralmát és cikázik az úton. Körülbelül öt méterre előttem visszaszerezte a jármű irányítását, az út túloldalára ment, kerítésnek ütközött, majd egy fának ment és megállt. Más autót nem láttam mögöttünk vagy előttünk. A páncélozott járműveken, a motorkerékpáron és az autómon kívül senki sem volt az úton. ”

Dr. Zadka szerint a támadás véletlenszerűen célzott „megtorlás” volt, miután az Irgun felakasztott két brit őrmestert Netanja mellett.

Hozzátette: „A nyomozók büntetőeljárást akartak indítani a sofőr ellen, de ő Nagy-Britanniába menekült, és az ügyet lezárták.”

Zadka azt mondta: „Ez csak néhány példa a brit palesztinai magatartásra, többnyire a mandátum utolsó négy évében. A gyilkosságok nemcsak egyének cselekedetei voltak. Részei voltak annak a mintának, amely hazugságból és leplezésből állt. A palesztinai brit uralom vége felé felerősödtek.”

„A civilek támadása egyre gyakoribbá vált, mivel a britek elvesztették a harcot a függetlenségért harcoló héber milicista csoportok ellen.”

„A nagynéném partit adott, majd elvitte a vendégeit zsidókat ölni”

A magyar nemesi család Svájcban született leszármazottja Sacha Batthyany újságíróként dolgozott, mikor egy nap váratlanul szembesült nagynénje náci múltjával

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.