Zsidók és keresztények fogtak össze a békéért Amerikában

A kaliforniai El Cajonban zsidók és keresztények együtt tüntettek az antiszemitizmus és erőszak ellen július 25-én. Lapunknak a rally egyik szervezője, Gulyás Virág nyilatkozott.

Az eseményt a Shield of David nonprofit szervezet rendezte, melynek egyik célkitűzése, hogy Amerikában a zsidó lakosság számára alapismeretté váljon a Krav Maga taktikai-önvédelmi harcművészet ismerete és minden programban résztvevő egyetemi campuson legyen lehetőség annak oktatására. Az esemény egyik jelmondata az volt, hogy az Izrael ellenesség egyenlő az antiszemitizmussal.

Volt példa antiszemita atrocitásra a programok során?

 Persze előfordult palesztin zászló meg kisebb összecsapások is. Ez valahol természetes és azt mutatja, hogy a rally sikeres volt. Amióta az antiszemitizmus ennyire megemelkedett itt Amerikában ez az első olyan hivatalos rally, amelynek jelmondata volt, hogy “zsidók és nem zsidók jöjjenek össze azért, mert ez [az antiszemitizmus] nem csupán egy zsidó probléma”. Ezen kívül még fontos, hogy Mike Pompeo is kiállt az ügy mellé, ráadásul nem csupán partizánakcióként. Ő a beszédében megemlítette Magyarországot is. Nem csak a holokauszt kapcsán, hanem azzal a céllal, hogy kiemelje mennyi jó ember is volt ott, aki segítette a zsidókat a holokauszt alatt.

Szervezőként mi volt a feladatod az eseményen?

 Szervezőként én csináltam a teljes marketinget és PR-t, illetve több előadót én hoztam be, mint például Matthew Haverim. Ő volt az, akit pár hónappal ezelőtt megtámadtak miközben az étteremben ültek. Pro-Palesztina zászlósok aktivisták érkeztek és megkérdezték tőlük, hogy zsidók vagytok? Ki zsidó közületek? Akik felálltak és vállalták a zsidóságukat, azokat összeverték. Egy keresztény libanoni férfi védte meg őket. Matthew elmondása alapján ha ő nincsen ott, hogy segítsen, akkor azóta is kórházban feküdne. Pár napig ő és a testvére is kórházba került. A rally folyamán még vezényeltem az eseményeket. Találkozhattam Pompeoval, ami magyarként egy hatalmas élmény volt nekem. Amikor beszélgettünk elmondta, hogy kedveli Orbán Viktort, el is mesélte az egész történetet arról, hogyan találkoztak legutóbb. A beszédében szóvá tette, hogy mennyire problémás hely jelenleg Európa. A beszélgetésünk alkalmával azt is mondtam neki, hogy Kelet-Európában teljesen más az ideológia, mint Nyugat-Európában.

 Milyen programokon lehetett részt venni a rallyn?

Ez egy elég hosszú rally volt nagyon vegyes előadókkal. Ilyenkor nincsenek kifejezetten programok azon kívül, hogy mindenki meghallgassa a beszédeket. Viszont nagyon érdekes volt az egészben Ari Lesser ortodox zsidó rapper. Említi a rap szövegekben, hogy a Hamasz egy terrorista szervezet vagy éppen azt, hogy Izrael miért nem Apartheid. Mindezt teszi a popkultúra nyelvén, ami sokkal befogadhatóbb. Ő volt jelen szórakoztató intermezzoként két három beszéd között.

Akiknek nincsen családi érintettsége, annak mi a legfőbb motivációja szerinted részt venni egy ilyen eseményen?

 A legtöbb ember, aki kijött keresztény volt, nem is zsidó. Ez valójában megmutatja az amerikai társadalmat. Az amerikai zsidók még nem elég „mérgesek”. Akinek nincs érintettsége az ne várja meg, hogy legyen érintettsége. A jelenlegi antiszemitizmus és zsidógyűlölet szintje Amerikában már mindenki számára Red Flag-ként kellene, hogy megjelenjen. Nagyon sok zsidó ebbe hajlamos beletörődni. Nem is érzékelik, hogy AOC (Alexandria Ocasio-Cortez) vagy Rashida Tlaib antiszemita lenne. Miért jöjjön az akinek nincsen családi érintettsége? Azért, hogy ne is legyen. Ezt többször is kihangsúlyozták az előadók is és én is úgy gondolom, hogy ami a zsidókkal kezdődik sosem áll meg a zsidóknál. Ez egy ideológiai probléma. Amit tendenciaként látunk Amerikában is és Nyugat-Európában is, az iszlámosítás mellett az az, hogy vegyük ki a családi értéket, hogy ne legyen szuverén ország, hogy ne legyenek kulturális különbségek, értékek. Minden norma amire felépítettük a demokráciánkat és értékrendünket, azt támadja minden a gender fluiditástól kezdve. A zsidókat is azért támadják, mert jellemzően erősen családcentrikusak. De amint említettem, ami velük kezdődik az nem áll meg náluk soha. Engem például nem-zsidó cionistaként ugyanúgy megtámadnak, mintha zsidó lennék.

Az amerikai zsidók még mindig nem elég mérgesek

Nem igen tudom elképzelni azt – és remélem, hogy nem tévedek –, hogy ha Magyarországon naponta támadnának zsidókra, csend honolna körülöttünk. Gulyás Virág írása.