Nemzeti holokauszt-emlékművet építenek Londonban

A brit kormány jóváhagyta a nemzeti holokauszt-emlékmű építésének a tervét.

A brit parlament épülete mellé tervezett emlékmű 23 bronzszoborból áll és egy föld alatt kialakítandó tudásközpontból a Victoria Tower Gardensben, az építési munkálatok még idén elkezdődnek.

Jóváhagyásával a kormány elutasította a terv ellenzőinek azon kifogását, hogy a helyszín nem alkalmas egy ilyen emlékműnek.

Az emlékmű építésének tervét már 2016-ban bejelentettek, de a kiválasztott helyszínt viták övezték. A terv ellenzői azzal érveltek, hogy az emlékmű létrehozásával egy értékes zöldterületet távolítanak el a brit főváros szívéből.

A múlt évben tartott közmeghallgatások nyomán a kormány közölte, hogy a helyszín előnyei fontosabbak, mint egy zöldterület mérsékelt vesztesége.

A százmillió font költségvetésű emlékművet David Adjaye és Ron Arad tervezte, várhatóan 2024-ben fog megnyílni a látogatók előtt. Ez lesz a holokauszt idején meggyilkolt hatmillió zsidóra és a náci üldözés más áldozataira való emlékezés központja és egyben helyet biztosít elmélkedésre más népirtásokról, mint a kambodzsai, a ruandai, a boszniai vagy a darfúri.

Marie van der Zyl, a brit zsidóság legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies of British Jews elnöke szerint páratlanul erős üzenete van annak, hogy a holokauszt-emlékmű közvetlenül a brit demokrácia központja mellett kap helyet.

„Az a közös cél, hogy még egyszer ne forduljon elő mindez” – Kovács Tamás a Neokohnnak

A HDKE mindennapjairól és az idei holokauszt emléknapról is kérdeztük a múzeum vezetőjét, Kovács Tamás történészt.