Mit árul el az amerikai hanyatlásról, ami jelenleg Kaliforniában zajlik?

„Liberté, égalité, fraternité!” – ez a jelszó egykoron cselekvésre serkentette a nemzetet, azonban a széteső Kalifornia államban már mélyebbre süllyedtünk. Egy bicegő nép forradalmi nyöszörgésre gyülekezik – írja Caitlin Flanagan a The Atlantic hasábjain.

Májusban a Kaliforniai Egyetem bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszünteti a szabványosított tesztek használatát a felvételinél és az ösztöndíjak odaítélésekor.

Az egyetem azt állítja, hogy a szabványosított tesztek diszkriminálják az alacsony jövedelmű fekete és latinó diákokat; bizonyítékaik szerint ezek a diákok általában rosszabbul teljesítenek a teszteken, mint a más faji és etnikai csoportokhoz tartozó diákok. Ha érzelmek helyett racionálisan gondolkodnánk erről az állításról, akkor szembe kellene néznünk azzal, amit Kalifornia tett: a legkiszolgáltatottabb diákjait Amerika legrosszabb iskoláiba küldte. Az államilag támogatott diszkriminációnak nincs is nyilvánvalóbb példája, mint ezeknek az iskoláknak az állapota, amelyek évtizedről évtizedre 13 évet raboltak el a diákoktól, és cserébe keveset adtak nekik. A szabványosított tesztek csak annyit tesznek, hogy megmutatják ennek a nyilvánvaló eredményét.

A témát vizsgáló kutatók megállapították, hogy az alacsony jövedelmű fekete és latinó diákok elsődleges kihívásai a szegénység és a rossz oktatás. Azt is megállapították, hogy a Kaliforniai Egyetem által korábban alkalmazott szabványosított tesztek nem erősítik a faji különbségeket. Egyetértettek abban is, hogy az egyetemnek továbbra is használnia kell a teszteket a felvételi eljárás során.

Flanagan szerint napjainkban a hatalmon lévők sokkal szívesebben tesznek olyasmit, ami látszólag a „méltányosságot” szolgálja, minthogy olyan, bizonyítékokon alapuló döntéseket hozzanak, ami a rasszizmus vádját vonhatja maga után.

A hallgatóknak csak egyetlen olyan csoportja van, amelyik „felülreprezentált” az egyetemen: az ázsiai amerikaiak. Az egyetemi helyek az állami demográfiai adatokhoz való igazítása az ázsiai amerikai diákok számának majdnem kétharmaddal való csökkentését igényelné. Ez azt jelentené, hogy a rasszizmus elleni küzdelem korszerű koncepcióinak megfelelve felelevenítenénk Kalifornia egyik legszégyenteljesebb hagyományát: az ázsiaiak kitakarítását a kívánatos helyekről.

A progresszív politikán belül folyamatos vita folyik arról, hogy az ázsiai amerikaiak megbízható részei-e a „fekete-barna koalíciónak”, vagy – egy másik furcsa, de divatos kifejezéssel élve – „kifehérítették” őket.

Röviden, ez a döntés valószínűleg több ezer ázsiai-amerikai tinédzsernek fog ártani, visszafelé sül el a fekete, latin-amerikai és alacsony jövedelmű diákok számára, és nem sok változást hoz a jómódú fehérek számára. A küldetés hiábavalósága annyira megdöbbentő, hogy meg kell kérdeznünk: mit fog elérni a tesztek elhagyása valójában? – teszi fel a kérdést Flanagan.

„Kalifornia olyan, mint Amerika, csak hamarabb.” A kaliforniaiak büszkék erre a kifejezésre, és még mindig érvényes. Ami itt történik – a hajléktalanság válsága, amely a nyári hőségben halálos kimenetelűvé válik; a városokban megugró bűnözés; a klímaváltozás által gerjesztett tüzek és part menti erózió; diákok, akiktől bőrszínük és nevük „idegen” hangzása miatt megtagadják a felvételt az egyetemre; és egy nagyszerű kutatóegyetem, amely inkább elkendőzi, mint feltárja az igazságot – mindez ott is meg fog történni, ahol önök élnek. Csak mi értünk ide előbb.

Egy nap a világtörténelem tankönyvében lesz egy fejezet mindannyiunkról – rólad, rólam és rólad, és a közös pillanatunkról. A fejezet címe az lesz, hogy Amerika hanyatlása – zárja gondolatait Flanagan.

Szenvedhetnek-e fehérek faji diszkriminációt?

Bár a kérdés egyszerűnek vagy butának is tűnhet, az amerikai Legfelsőbb Bíróság elé komoly kihívást támasztottak egyes ügyek.