A republikánusok csatába szállnak a nagy techcégek ellen a szólásszabadságért

Marco Rubio republikánus szenátor előterjesztett egy törvényjavaslatot a Biden-kormánnyal összejátszó nagy techcégek ellen – írja a The Federalist.

„Az amerikaiaknak tudniuk kell, amikor a saját kormányuk, kéri vagy nyomást gyakorol az techcégekre, hogy cenzúrázzák őket”

– mondta Rubio.

Rubio kifejtette, hogy a törvényjavaslat „kötelezné a technológiai nagyvállalatokat, hogy a kéréstől számított hét napon belül nyilvánosságra hozzanak minden amerikai vagy külföldi kormányzati-kérést vagy ajánlást a tartalom moderálására vonatkozóan”.

A törvény arra is kötelezné a Szövetségi Hírközlési Bizottságot, hogy évente jelentést nyújtson be a Kongresszusnak az adott év összes kormányzati cenzori kéréséről és az ebből eredő intézkedésekről. Az előírásokat áthágó cégek napi 50 ezer dolláros bírságot kapnának.

A jogszabálytervezet közel két héttel azután született, hogy Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője nyíltan elismerte, hogy a Biden-kormányzat összejátszik a nagy technológiai vállalatokkal, hogy elnyomják a közösségi médiaplatformokon mások véleményét.

„Már tudjuk, hogy a BigTech vállalatok megválogatják, hogy mely nézeteket engedik a platformjaikon, és most a Biden-kormányzat kifejezte, hogy hajlandó segíteni nekik az amerikai emberek cenzúrázásában”

– mondta Rick Scott szenátor a törvényjavaslat egyik támogatója.

„Az átláthatóság kritikus fontosságú, de önmagában nem fogja megváltoztatni azt a mérgező szerepet, amelyet a BigTech és a közösségi média töltenek be”

– írta Rubio.

„Fel kell lépnünk, hogy megállítsuk a Szilícium-völgy és a demokraták összejátszását, mielőtt még túl késő lenne” – zárta Rubio.

Borítókép: Flickr/Gage Skidmore

Murray: a közösségi média generálta realitás már a valóságot is megfertőzte

„A történelemben nem volt még akkora befolyása senkinek, mint most férfiak kis csoportjának Amerika nyugati partján” – véli a brit sikeríró.