Új videojáték Adolf Hitler elméjében turkál

Egy új, ellentmondásos független gyártótól származó játék található a Steam digitális videojáték-áruházban, ahol az játékosnak az a feladata, hogy „meggyógyítsa Hitlert” — írja a The Jerusalem Post.

A „Heal Hitler” (Gyógyítsd meg Hitlert, amúgy játék a szavakkal, a Harmadik Birodalomban elvárt Heil Hitler köszöntésre hajaz) játék során a játékos egy olyan pszichológus bőrébe bújik 1925-ben, aki egy nagyon különleges pácienssel foglalkozik: Adolf Hitlerrel.

A játék hivatalos reklámszövege így szól:: „POV (Nézőpont): Hitler pszichológusa vagy 1925-ben. Diagnosztizáld a komplexusait a jungi és freudi pszichoterápia segítségével, és próbáld meggyógyítani. Igyekezz, hogy sikerüljön és kerüld el a háborút.

A játék az irodádban játszódik, ahol diagnosztizálod új kliensedet, Hitlert. Egy problémával érkezik hozzád – azt állítja, hogy ’indulatkezelési problémái vannak’”.

A játék jelenleg „Mostly Positive” (Inkább pozitív) minősítést kapott a Steamen; mások azonban negatívan reagálnak.

„Már a múltkor is mondtam, amikor ezt posztoltad, de ez a játék szuper ízléstelen és rossz ötlet” – írta egy kommentelő a Redditen, válaszul a játékkészítő, Jon Aegis által indított szálra.

Aegis egy külön Reddit-szálban azt mondja, hogy „egy hónapot” töltött a játékhoz való kutatással.

A Steam leírásában ez áll: „Ezt a játékot komoly játéknak szánjuk. Alaposan utánanéztem Hitler történetének, pszichológiai jelentéseknek (Ott, Langer, Fromm, Jung) és olyan emberek beszámolóinak, akik találkoztak vele, köztük közeli barátja, August Kubíček és a Hitler család orvosa, Eduard Bloch. A beszélgetésekben elhangzott tényeket több forrás is igazolja”.

Holokauszt-videójátékot fejleszt egy magyar művész

Lehet-e interaktív módon, szórakoztató műfajban a holokauszt traumájának örökletes kérdéseivel foglalkozni?