Marokkó francia sajtótermékeket perel a Pegasus-ügyben

Négy keresetet nyújtott be szerdán Marokkó nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás címén olyan francia sajtótermékekkel szemben, amelyek a múlt héten számos ország, köztük Marokkó állítólagos érintettségét tárták fel a Pegasus nevű kémprogrammal összefüggésben.

Erről a Pegasus-ügyben Marokkót képviselő francia ügyvéd, Olivier Baratelli tájékoztatta az EFE spanyol hírügynökséget. Az ügyvéd szerint két keresetet nyújtottak be a Le Monde című francia napilappal – és annak főszerkesztőjével, Jérome Fenoglióval – szemben, további egyet a Mediapart nevű francia oknyomozó portállal – és annak vezetőjével, Edwy Plenellel – szemben, és egyet a Radio France közszolgálati rádióval szemben. Az említett sajtótermékek mindegyike tagja a Forbidden Stories című francia médiakonzorciumnak.

Baratelli a múlt héten szintén nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás címén keresetet nyújtott be a Forbidden Stories-zal és az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezettel szemben.

A közelmúltban 17 médiaszervezet nyilvánosságra hozta a Forbidden Stories által vezetett nyomozás eredményeit, amelyek szerint különböző országok kormányai az NSO Group nevű izraeli kibercég Pegasus nevű programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték fel sikeresen megfigyelés céljából.

A Forbidden Stories és az AI egy olyan, 50 ezer telefonszámot tartalmazó listát bocsátott oknyomozó újságírók részére, amelyen az NSO ügyfelei által 2016 óta kiválasztott potenciális célpontok szerepeltek.

Az ügyben az első meghallgatást október 15-én tartják és akár két évig is elhúzódhat az eljárás.

A Le Monde című francia napilap múlt heti beszámolója szerint Emmanuel Macron francia elnök is szerepelt Marokkó lehetséges megfigyelési célpontjai között. A napilap szerint 2019-ben egy marokkói állambiztonsági szolgálat célkeresztjébe került Édouard Philippe volt miniszterelnök és az akkori kormány további 14 tagja is. Az ügy kapcsán rendkívüli ülést tartott a nemzetbiztonsági, illetve védelmi tanács. Gabriel Attal francia kormányszóvivő közölte: jóváhagyták az elnökre vonatkozó biztonsági protokollt az incidens nyomán és „ellenőrzéseket tartanak” az ügyben.

Vizsgálja az izraeli védelmi minisztérium a kémszoftver-ügyet

A védelmi minisztérium szerint a vállalat technológiáját aktivisták és újságírók ellen használták, a cég azonban csak a bűnözés és a terrorizmus elleni harcra vethette be termékeit.