Elítéltek három dzsihadistát Ausztriában

Börtönbüntetésre ítéltek három dzsihadistát szerdán Ausztriában. A bécsi tartományi bíróságon zajló perben az öt vádlott közül hármat elmarasztaltak, kettőt pedig felmentettek.

Az öt vádlottat azzal gyanúsították, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel álltak kapcsolatban. A mostani ítéletek még nem jogerősek.

Egyikük az Ausztria-szerte ismert „gyűlöletprédikátor”, az Ebu Tejma néven ismert Mirsad O., aki egyébként a grazi bíróság jogerős ítélete alapján 20 éves börtönbüntetését tölti 2014 óta. Ő esetében a bíróság megállapította a bűnösséget, de újabb szabadságvesztést nem szabott ki. Két dzsihadista harcos esetében a törvényszék hat és fél év, illetve négy és fél év börtönt állapított meg.

A fővádlottat, a csecsen Turpal I.-t, akit Szíriában elkövetett atrocitásokkal – tömeggyilkosságokkal és lefejezésekkel – gyanúsítottak, felmentették ezen vádpont alól, de bűnösnek találták abban, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott stájerországi születésű társával.

A vádhatóság szerint Mirsad O. toborozta a szélsőségesek soraiba azt a két férfit, akikkel most  együtt ült a vádlottak padján.

Spanyolország több ezer szefárd zsidó állampolgársági kérelmét utasította el

Az elmúlt hónapokban 3000 kérelmet utasítottak el, 17 ezer másikra pedig választ sem adtak.