Németországi zsidó kulturális javak váltak a világörökség részéve

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes bizottsága kedden a kínai Fuzhou-ban tartott ülésén hozta meg döntését – írja a The Manomet Current.

Az UNESCO által odaítélt díjat az európai zsidó közösség bölcsőjeként számon tartott mainzi, wormsi és speyeri úgynevezett Schum-helyek kapták.

A mainzi Schum, a rajna-pfalzi Worms és Speyer a középkori zsidóság fontos helyszínei, amelyeket a „Rajna-parti Jeruzsálem”-nek is neveznek.

UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 on Twitter: „🔴 BREAKING!New @UNESCO #WorldHeritage site: Frontiers of the Roman Empire – The Lower German Limes, #Germany🇩🇪 & #Netherlands🇳🇱. Congratulations!👏 ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/I4nKFUbY1y / Twitter”

🔴 BREAKING!New @UNESCO #WorldHeritage site: Frontiers of the Roman Empire – The Lower German Limes, #Germany🇩🇪 & #Netherlands🇳🇱. Congratulations!👏 ℹ️ https://t.co/X7SWIos7D9 #44WHC pic.twitter.com/I4nKFUbY1y

Mainzban a régi temető a zsidó nép örökségének része, ahol mintegy 1000 évvel az első temetkezések után még mindig számos történelmi sírkő található. Wormsban is van egy zsidó temető, valamint egy zsinagógával, rituális fürdővel (mikve) és múzeummal rendelkező terület.

Zsidók sírköveit használták fel építőanyagnak Mainzban

Tizennyolc síremléket fedeztek fel egy építkezésen a németországi Mainzban. A XV. században építhették be a köveket egy falba, miután a zsidókat kiűzték a városból