Zsidók sírköveit használták fel építőanyagnak Mainzban

Tizennyolc síremléket fedeztek fel egy építkezésen a németországi Mainzban. A XV. században építhették be a köveket egy falba, miután a zsidókat kiűzték a városból – írja a zsido.com.

Az akkoriban felszámolt zsidó temető a XI. századból származott. A feltárt leletek sorsáról Rajna-vidék-Pfalz tartomány a zsidó közösséggel közösen fog dönteni – közölte Konrad Wolf kulturális miniszter.

A köveken héber feliratok olvashatóak, más díszítés nincs rajtuk az eddigi vizsgálatok alapján, hasonlóan a korábban feltárt wormsi sírkövekhez, amelyek szintén a XI. századból származnak.

A mainzi sírköveket most elszállítják alaposabb vizsgálatra – írja a Jewish Heritage Europe. A középkorban Mainz, Speyer és Worms voltak a zsidóság legfontosabb városai. 1926-ban 180 középkori síremléket és azok töredékeit fedezték fel egy építkezés során, ezeket egy emlékhelyen állították fel újra. A legrégebbi 1049-ből való (Jehuda ben Schneor sírköve), ez jelenleg egy mainzi múzeumban tekinthető meg.

Fotó: jewish-heritage-europe.eu

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Jad Vasem aggódik a két lengyel holokauszt-kutató perbefogásáért

A jogszabályok szerint tilos azt mondani, hogy „a Lengyel Köztársaság felelős a Harmadik Birodalom által elkövetett náci bűncselekményekért”.