A Jad Vasem aggódik a két lengyel holokauszt-kutató perbefogásáért

A prominens intézet szerint a per támadás a tudományos és kutatási szabadság ellen – írja az Algemeiner.

Jád Vásem vasárnapi nyilatkozatában ismételten csalódottságának adott hangot Barbara Engelking, a Lengyel Holokausztkutató Központ alapítója és igazgatója, valamint Jan Grabowski professzor, az egyetem holokauszt lengyel-kanadai történésze ellen folyamatban lévő rágalmazási per miatt.

Mindkét kutatót a lengyel törvényhozók által 2018-ban elfogadott jogszabályok miatt fogták perbe, ugyanis azok polgári peres eljárást tesznek lehetővé bárki ellen, aki úgy véli, hogy

„a lengyel Nemzet vagy a Lengyel Köztársaság is felelős a Harmadik Birodalom által elkövetett náci bűncselekményekért”.

A vád szerint Engleking és Grabowski ellen egy 2018-ban közösen írt „Éj vég nélkül” című tanulmányuk ütközik törvénybe, ugyanis az Lengyelország náci megszállása során a lengyel vidékre szökött zsidók sorsát vizsgálta, akik közül sokakat német kézre juttattak lengyel kollaboránsok.

A két kutató által írt tanulmány vizsgálja Edward Malinowski, a kelet-lengyelországi Malinowo falu polgármesterének ügyét, akit egy holokauszt-túlélő tanúvallomásának köszönhetően 1947-ben felmentettek a nácikkal való együttműködés vádja alól. Azonban a túlélő, Estera Siemiatycka – majdnem fél évszázaddal később a Soah Alapítványnak adott tanúvallomásában – kijelentette, hogy

Malinowski elárulta a közeli erdőkben bujkáló zsidókat a németeknek.

A Jad Vasem közleménye szerint „elfogadhatatlan minden olyan erőfeszítés, amely politikai vagy bírósági nyomásgyakorlás révén meghatározza a tudományos és közbeszéd határait”, hozzátéve, hogy a két tudós pere „komoly támadást jelent a szabad és nyílt tudományos kutatás ellen”.

„A holokauszt-kutatók ellen folytatott bírósági eljárások nem egyeztethetők össze az elfogadott tudományos kutatási normákkal, és támadásnak minősülnek a holokauszt történetének teljes megismerése érdekében tett erőfeszítések ellen” – szól a Jad Vasem nyilatkozata.

Lehet-e jobboldali igazgatója a Jad Vasemnek?

Történészek és politikusok vitáznak a holokauszt-múzeumról, melynek leendő elnöke ellentmondásos személy. Pelle János írása.