Tekintélyes német politikus állt ki Magyarország mellett

A német lap cikkírója szerint a Magyarországgal szembeni eljárás és támadás a németek részéről nemcsak inkorrekt volt, de figyelmen kívül hagyta a közös történelmünket is – írja a Mandiner.

Egy hónappal a 2:2-es döntetlennel zárult müncheni magyar-német EB-focimeccset követően, a Budapesten megtartott ún. „Pride” napján jelent meg a tekintélyes országos német napilapban, a 200.000-es példányszámban megjelenő Frankfurter Allgemeine Zeitung 11. oldalán egy terjedelmes cikk „Hogyan kell eljutni a szivárványhoz” címmel.

Peter Gauweiler, a cikk szerzője 2015-ig a CSU egyik alelnöke volt.

Peter Gauweiler Németországban nem ismeretlen, sőt egyesek szerint a CSU nagy doyenje, egyik leghitelesebb politikusa. Volt korábban bajor miniszter és képviselő is; a nagy Stoiber-kampány évében, 2002-ben váltott a szövetségi politikai szintre, ahol egészen 2015-ig a Bundestag tagja volt. Számos közéleti szereplést vállal, e mellett igazi egyéniség, aki nem rejti véka alá a gondolatait, akkor sem, ha azok épp nem népszerűek. Gauweiler kritizálta az USA Irakkal szemben folytatott háborúját 2003-ban, síkra szállt a Bundeswehr afganisztáni és külföldi bevetései ellen, szembehelyezkedett az egyoldalúan oroszellenes és ukránbarát nyugati politikával. Már korábban szkeptikusan vélekedett az Euró bevezetéséről.

Bevezetésként Gauweiler megemlíti Markus Söder bajor miniszterelnök változékony politikáját. Söder, aki most, 2021-ben szivárványos jelképekkel politizál, 2018-ban még kötelezővé tette a bajor hivatalokban a keresztény feszület kihelyezését. A szerző kritizálja a német közvélemény és a vezető politikusok moralizáló szándékait, egyben képmutatással vádolja őket.

Ezután a német politika pálfordulásait veszi górcső alá, s megjegyzi, hogy bár Angela Merkel 2017 júniusában alkotmányellenesnek nevezte a homoszexuálisok házasságát, alig pár héttel később, június 30-án már lehetővé tette annak megszavazását a Bundestagban. Mellékszál, de jelzésértékű, hogy pont másnap temették Helmut Kohl volt kancellárt. A német közvélemény további pálfordulásainak példája Gauweiler szerint, hogy most pont azt kritizálják Magyarország esetében – a szülők jogait a szexuális felvilágosítás terén –, amit a saját kultuszminisztereik szavaztak meg hivatalosan évekkel ezelőtt.

Gauweiler kitér az Európai Unió kérdéseire is, kiváltképp az általa arrogánsnak nevezett európai biztosok politizálására és viselkedésére, akik a megbízóikat – a tagállamokat – folyamatosan pellengérre állítják. Martin Schulz volt parlamenti elnököt idézi, aki szerint Magyarországnak esélye se lenne felvételt nyerni az EU-ba a demokratikus deficitje miatt. A szerző szerint azonban Orbán Viktor demokratikus legitimációja nagyobb, mint az összes EU-biztosé együttesen.

A cikk szerint a Magyarországgal szembeni eljárás és támadás a németek részéről nemcsak inkorrekt volt, de figyelmen kívül hagyta a közös történelmünket is. A cikkíró meglátása szerint Merkel a 2017-ben megrendezett szövetségi parlamenti választásokon bizonyára megbukott volna, ha Orbán Viktor nem állítja meg a menekültáradatot a balkáni útvonal lezárásával és a magyar határ megvédésével. Továbbá emlékeztet arra, hogy a magyarok voltak azok, akik 1989-ben a határnyitással egyengették az utat a német egység felé.

Zárásként kiáll hazánk mellett, kritizálva a holland miniszterelnököt és annak szavait, miszerint lépjen ki Magyarország az EU-ból. Már ezt megelőzően kiszorították a magyar kormánypártot az Európai Néppártból, s ez annak is a jele, hogy kiiktatják a zavaró hangokat, más szavakkal nem tolerálnak más véleményeket. Ezek a „véleménybunkerek” viszont nem életképesek.

Merkel mérgezett hagyatéka

Még a homoszexuálisok védelme (állítólag ugyanúgy Németország szívügye, mint a zsidók védelme) sincs olyan fontos, mint a migrációs katasztrófa tagadása — tudósít Krisztina Koenen Berlinből.